În timp ce guvernul britanic anunță că doar refugiații ucrainieni care au rude în Marea Britanie vor primi vize de rezidență pe o perioadă extinsă la trei ani, în urma presiunilor publice, – iată că oligarhilor ruși apropiați de Putin li s-a oferit o fereastră de 18 luni pentru a-și pune averile la adăpost.
Inițial, Ministerul britanic de Interne (Home Office) anunțase că ucrainenii cu rude apropriate in UK pot veni acolo pentru o „perioadă inițială de 12 luni.” Sub presiunea opoziției și a opiniei publice, săptămâna aceasta guvernul britanic a extins posibilitatea de primire în UK și pentu părinți, bunici și frați, pe o perioadă de trei ani.
Vineri, pe 4 martie, cedând în fața apelurilor de a acorda vize pentru toți cei care fug din zona de război, Home Office a anunțat că ucrainenii care fug din cauza invaziei ruse vor putea să locuiască, să lucreze și să obțină ajutoare sociale în Marea Britanie pentru o perioadă de trei ani.
Opoziția Laburistă a îndemnat guvernul Conservator al lui Boris Johnson să meargă mai departe, și să introducă „o viză simplă de urgență pentru toți ucrainenii care au nevoie de refugiu și de protecție în Marea Britanie,” spune Sky News.
Ministerul britanic de Interne (Home Office) a fost supus unor presiuni publice tot mai mari, înainte de a extinde programul de reîntregire a familiei pentru refugiații ucrainieni la trei ani, după ce statele membre UE au anunțat că acești refugiați nu vor avea nevoie să dovedeasca faptul că au familii în statele membre ale UE, unde vor putea locui ca refugiați timp de 3 ani.
Peste un million de refugiați au fugit din fața bombelor și tancurilor rusești, dupa invazia din 24 februarie a țării lor, la ordinul lui Putin.
Concomitent cu asta, guvernul lui Boris Johnson este de asemenea acuzat că le-a acordat oligarhilor din suita lui Putin o fereastră de 18 luni ca să își pună averile la adăpost și să evite măsurile anti-corupție.
Legea privind înregistrarea proprietăților din Marea Britanie, scrie site-ul britanic independent INews.co.uk, a fost modificată, pentru a le acorda un „răgaz” (o așa-numită „perioadă de tranziție”) de 18 luni oligarhilor ruși apropiați lui Putin, ca să își poată vinde proprietățile din Marea Britanie (Londra a fost botezată Londongrad, ca urmare a afluxului de miliardari ruși corupți care au cumpărat proprietăți imobiliare fabuloase în capitala britanică), și să își poată transfera averile în străinătate.
Până acum, miliardarii străini au putut să își ascundă proprietățile și averile în spatele unor rețele de companii offshore – din acest motiv, vocile critice spun ca piața imobiliară londoneză este un magnet global pentru averile dobândite prin corupție.
Rușii acuzați de corupție sau de legături cu Kremlinul au cumpărat, doar din 2016, proprietăți în valoare de cel puțin £1,5 miliarde în Marea Britanie, conform organizației Transparency International UK.
Rachel Davies, de la TI UK, spune: „Transparența în privința a cui deține proprietăți aici este vitală pentru a rezolva transformarea Marii Britanii într-un centru global pentru banii murdari din Rusia și din alte părți.”
Liderul Laburist Sir Keir Starmer l-a întrebat pe Boris Johnson de ce permite răgazul de până la finele lui 2023 pentru intrarea în vigoare a noilor reglementări privind transparența deținerii de proprietăți în UK.
Sir Keir, citat de INews.co.uk, l-a întrebat pe Boris Johnson :
„De ce le dăm acoliților lui Putin 18 luni ca să își spele liniștiți banii deținuți pe piața imobiliară britanică, și să îi ducă în alt paradis fiscal ?”
Liderul Laburist a spus în Parlamentul de la Londra că Igor Shuvalov, un fost prim ministru adjunct rus, deține, printr-o structură de companii, două apartamente în valoare totală de £11milioane, la o aruncătură de băț de Palatul Westminster. Acest înalt official rus este trecut pe lsita de sancțiuni în UE, dar nu și în UK.
Conform Transparency International, aproape 2.000 de proprietăți înregistrate ca fiind deținute de companii străine înainte de 2002 vor beneficia de acest „răgaz” de 18 luni, deoarece noile reguli de înregistrare a proprietăților din UK se aplică doar pe 20 de ani în urmă.
”Majoritatea legilor din Marea Britanie au portițe de salvare, și atâta timp cât oligarhi ruși pot să angajeze mari firme de avocatură, vor găsi aceste portițe. Ar trebui ca toți avocații din Marea Britanie să redescopere busola morală,” a declarat Robert Barrington, profesor de anti-corupție la Universitatea Sussex.
Concomitent, a fost lansată o petiție adresată guvernului britanic, pentru a renunța de urgență la vize pentru refugiații de război din Ucraina.
Petiția a fost semnată, la ora la care scriu, de peste 123.000 de britanici, număr suficient pentru a fi dezbătută în Parlament și pentru ca guvernul britanic ă dea un răpuns in interval de 4 zile.
Link la petiție aici: https://petition.parliament.uk/petitions/609530?fbclid=IwAR3ilo7Jpf-2yXyOxS3iGqX4a5S-Ebd2pTF0T3SWzaq5T5fnvM7Zjvc54kw
La presiunea opiniei publice, Cabinetul Johnson va introduce luni, în Camera Comunelor, un amendament la legea proprietății, prin care intervalul de 18 luni acordat oligarhilor se va reduce la 6 luni. Too little, too late, spun vocile critice.