Creșterea și descreșterea “divei” politicii românești – Analiză
Elena Udrea a rămas fără arme: nu mai are pe cine șantaja atingându-și lateral nasul ca în filmele cu mafioți, nu mai are pe cine denunța pentru a scăpa de pușcărie.
Traian Băsescu nu mai are nici o influență, nici o putere. A rămas el însuși încarcerat în propriile probleme cu dosarul său de colaborator al Securității, probleme care par să-i anuleze și toate realizările ca președinte de țară și care l-au dat afară și din casa de protocol.
Și Băsescu chiar a făcut multe pentru România: a știut să aleagă oameni cu care să construiască un stat de drept puternic. Între ei, Monica Macovei, pe care a numit-o ministru al Justiției.
Această reconstrucție a sistemului judiciar avea să-l și pedepsească pentru colaborarea cu Securitatea din anii ‘70-’80…
Apoi, datorită lui Traian Băsescu suntem în UE, prin Băsescu a fost condamnat comunismul, datorită lui Băsescu avem scutul de apărare de la Deveselu. Și chiar datorită lui Băsescu au ajuns la CNSAS zeci de mii de documente din arhivele fostei Securității, inclusiv documentele care au fost folosite împotriva sa.
Cum a câstigat Udrea putere
Lui Băsescu i-a fost rău în special cu oamenii care l-au ales ei pe el ca stăpân.
Desigur, l-au ales ca stăpân de formă, că mai toți au încercat să-și transfere în propriul beneficiu parte din puterea Președintelui țării.
Cei mai mulți care au încercat să-și însușească din puterea lui Băsescu au fost înlăturați. Singura care a reușit și a rezistat a fost Elena Udrea. Cum?
Elena Udrea i-a stat mereu aproape lui Traian Băsescu, în special prin fiicele președintelui pe care le-a sedus.
Dacă iubește pe cineva sincer, atunci cu certitudine Băsescu își iubește foarte mult fetele (acum pare că își iubește și mai mult nepoții). Fiicele erau și sunt slăbiciunea lui, vulnerabilitatea lui, cum s-a dovedit în timp.
Se poate spune că Udrea a urcat în ierarhie prin fiicele președintelui.
Avea acces la informațiile serviciilor secrete, mulți veneau la ea, la doamna Elena, să toarne cine ce afaceri face, cum sunt manipulați banii, prin cine, cine pe cine lucrează.
Elena Udrea părea că știe totul, că face totul și că îl învârte pe Traian Băsescu cum vrea ea.
Apoi, când a ajuns ministrul Dezvoltării, Elena Udrea a fost cea care decidea cine primește contracte, bani, fonduri europene, și cine nu. I se cântau ode, frumusețea ei era părea că îi orbește pe puternicii bărbați din politică și finanțe.
Cum a pierdut puterea
Elena Udrea avea un singur concurent puternic: Sebastian Ghiță. Concurența era pentru bani și informații, pentru trafic.
Ca dovadă stau denunțurile reciproce făcute de amândoi în fața procurorilor.
Un alt dușman al Elenei Udrea a fost lăcomia. Nu se mulțumea cu puțin, voia din ce în ce mai mult atrăgând și invidia celor din jur. Pe acest fond au apărut denunțurile la DNA.
Un alt dușman: vanitatea. Dacă nu umilea un intelectual, Elena Udrea părea că nu se simte bine.
Nu dau exemple pentru că aș aduce atingere imaginii unor oameni minunați care au stat lângă Traian Băsescu din 2004, când a fost ales președintele țării, și o scurtă sau o mai lungă perioadă după.
Au plecat pentru că nu au suportat să fie umiliți de o sfertodoctă autogonflată, care îi ținea în picioare în antecameră.
Și cum vanitatea merge mână în mână cu prostia … Ce-și face omul cu mâna lui, știm cum se numește.
Greșeală de tactică
Cea mai mare greșeală a Elenei Udrea a fost atacarea lui Florian Coldea, general SRI, fost șef executiv al instituției.
L-a atacat cel mai probabil pentru că NU a apărat-o în fața procurorilor DNA, împotriva Laurei Codruța Koveși, în care Elena identificase un alt dușman.
Oricine se opunea planurilor ei, chiar și atunci când încălca legea, îi era dușman. Orice voia Elena Udrea trebuia să fie lege! Iar Koveși i s-a opus.
Acum generalul Coldea nu mai are putere, e rezervist. Și apoi, cum să o ajute, când ea însăși l-a trecut pe tușă prin denunțurile pe care le-a făcut împotriva sa!
Sebastian Ghiță, care ar fi putut să o ajute să se ascundă de răspunderea penală în Serbia – doar e prieten la cataramă cu președitele Vucic!-, dar, cum am precizat deja, și l-a facă dușman: l-a denunțat că a primit bani negri de la soțul ei de atunci, Dorin Cocoș, pentru finanțarea televiziunii sale.
Elena, abandonată
De Cozmin Gușă, care în 2003-2004 îl abandonase pe Adrian Năstase pentru Băsescu, Udrea se despărțise de mult. Interese divergente.
În 2005, Elena Udrea a rămas alături de noul președinte Băsescu, Gușă s-a dus în tabăra dușmanilor acestuia.
Jurnaliștii din solda Elenei s-au împrăștiat pe la alți stăpâni, nu o mai ajută ca la prima ei arestare, din 2015, când au sărit toți în apărarea ei după ce și-a tot lovit năsucul de mai multe ori.
Probabil, n-au mai venit banii, nu au mai primit jurnale d-ale divei ca să le învârtă pe toate fețele la televiziuni. Între timp, soldățeii ei s-au agățat fiecare de ce-a putut.
Banii, soțul și …pendulul. Când Pământul nu se mai învârtește în jurul divei-axă
Fosta membră a tineretului PSD prin 2002, aflată în anturajul lui Cosmin Gușă, secretar general al partidului condus atunci de Adrian Năstase, Elena Udrea a beneficiat de tânără de contracte bănoase cu statul.
Pe atunci, avea contracte de asistență juridică cu RAAPPS, instituția care administra imobilele statului, între care vile, palate, reședințe luxoase, multe dintre ele revendicate de foștii proprietari.
RAAPPS avea un serviciu juridic puternic. Nici până acum nu s-a aflat ce servicii juridice valoroase a prestat Elena Udrea pentru a fi plătită cu circa 10.000 de dolari.
Udrea s-a măritat în 2003 cu un om de afaceri din anturajul PSD. Pe atunci, omul s-a orientat, învârtit și el politic, doar acolo unde e puterea sunt și banii.
Apoi, Udrea s-a mutat la PD cu tot cu Gușă (sau invers). Și acolo a rămas, devenind axa în jurul căreia se învârteau trepădușii.
În 2013, Elena Udrea a divorțat. Probabil soțul devenise un fel de ghiulea.
Când PD s-a autodizolvat în PNL, Elena nu s-a lăsat fără partid, iar în 2014 și-a făcut altul, PMP. Cu măr ca simbol, premonitiv aș spune, deoarece în Biblie Eva a mușcat din fructul oprit și a fost alungată din rai.
Era ea președintă de partid, însă mărul PMP a fost și începutul căderii. E efectul forței de gravitație când dispare punctul de sprijin din Univers. Din februarie 2015, începea și căderea Elenei o dată cu prima ei arestare…
Începuseră să curgă dosarele penale. Probabil pentru că Traian Băsescu nu mai era președinte de țară, așa că pe vaporul gata de scufundare șobolanii au început să facă autodenunțuri. Elena s-a prăbușit în dosare.
Fugile Elenei până la gratii
Prima data, Elena Udrea a fugit din țară în Costa Rica la începutul anului 2018, înainte de a fi condamnată tot în dosarul “Gala Bute” la 6 ani închisoare. Acolo a cerut azil, dar a fost refuzată.
În octombrie 2018, a fost reținută de Interpol în Costa Rica și încarcerată. A fost eliberată în decembrie 2018, după ce Curtea Constituţională din România a decis că a fost condamnată de un complet de 5 judecători constituit nelegal la Înalta Curte de Casație și Justiție.
Udrea s-a întors în țară, unde a făcut contestație în anulare pentru a desființa pedeapsa de 6 ani închisoare.
În timpul judecării contestației, a fost sesizată și Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE).
În decembrie 2021, instanța europeană a decis că au fost legal constituite completurile de judecată.
De asemenea, că judecătorii NU trebuie să țină cont de deciziile CCR atunci când membrii completurilor nu au fost contestați și când există riscul prescripției faptelor și pierderea prejudiciilor- fonduri europene-, în beneficiul autorilor infracțiunilor.
Înainte de pronunțarea de ieri, Elena Udrea a ales să plece din țară. A fost prinsă în Bulgaria, la granița cu Grecia. Urmează procesul de extrădare.
După ultimele alegeri, anticorupția din Bulgaria acționează în forță, așa că e de presupus că Elena Udrea nu va scăpa de pușcărie.
Fosta divă a politicii românești mai are două dosare penale pe rol. În unul din dosare are o condamnare în primă instanță de 8 ani închisoare.
După gratii va fi probabil finalul de telenovelă din politica românească.