Politică Editorial

Cuba Libre: Cuba a legalizat căsătoriile între persoane de acelaşi sex și dreptul acestora de a adopta copii

În urma unui referendum naţional încheiat duminica trecută, Cuba are cel mai incluziv și progresist Cod al Familiei din lume.

Noul cod cubanez al familiei, elaborat prin consultare cu publicul larg, a fost aprobat printr-un referendum ţinut în două duminici consecutive – 18 şi 25 septembrie, astfel încât să poată vota şi cubanezii din afara țării.

Pe lângă extinderea definiției familiei dincolo de concepția hetero-normativă, Codul consacră și drepturile femeilor, promovează egalitatea de gen, protejează rolul bunicilor în relațiile de familie și multe altele.

Referendumul a fost un exercițiu democratic fără precedent în Cuba, fiind o premieră în istoria țării privind aprobarea unui cod, dat fiind că până la el s-au organizat doar referendumuri constituționale. În plus, este şi o premieră mondială  consultarea publică pentru adoptarea unui întreg cod de legi ale familiei. Mai mult chiar, noul cod este considerat a fi cel mai incluziv și mai progresist cod din lume.

El garantează dreptul tuturor persoanelor de a forma o familie, fără discriminare, legalizând căsătoriile între persoane de același sex și permițând ca astfel de cupluri să adopte copii. Codul permite ca drepturile parentale să fie împărțite între structurile familiale extinse și netradiționale, care ar putea include bunici, părinți vitregi și mame surogat. De asemenea, include reglementarea acordurilor prenupțiale și a reproducerii asistate.

Codul promovează drepturile femeilor – – împărțirea egală a responsabilităților domestice și extinderea drepturilor de muncă la cei care îngrijesc cu normă întreagă copii, bătrâni sau persoane cu dizabilități. Stabilește dreptul la o viață de familie fără violență, codifică pedepsele pentru violența domestică și interzice pedepsele corporale. Codul afirmă că părinții vor avea „responsabilitatea” în loc de „custodia” copiilor și le cere acestora să respecte „demnitatea și integritatea fizică și psihică a copiilor și adolescenților”.

Aproximativ două treimi din populație au votat pentru aprobarea reformelor, adică au aprobat codul în totalitate. Este un moment important pentru Cuba, care, în anii ‘60 și ‘70, a persecutat homosexualii și i-a trimis în lagăre de muncă pentru „reeducare”. Atitudinile oficiale față de homosexualitate pe insula condusă de comuniști s-au schimbat în ultimele decenii, parțial şi datorită eforturilor fiicei fostului lider Raúl Castro, Mariela.

A existat totuşi opoziție față de reforme în rândul grupurilor religioase și al conservatorilor.

Referendumul a avut loc în timpul unei grave crize energetice, care a dus la întreruperi zilnice de curent în Cuba, fapt care a afectat milioane de oameni de pe întreg teritoriul insulei.

Autor

Doina Popescu

Doina Popescu a absolvit Facultatea de Filozofie din cadrul Universității din București și este autoarea romanelor Șampanie cu soia (2001), Iluzoria vulpe a fericirii (2014) şi a volumului de povestiri Vipia amiezii (2017). In co-autorat cu Daniela Ulieriu a publicat Trei secole de gastronomie românească (2018) şi romanele Perna cu fluturi (2020) si Cvartet (2021). Până la revoluție a lucrat ca profesoară şi psihologopedă,iar după 1989 a fost, pe rând, redactor la România liberă, Mediafax, Cotidianul şi la Direcţia Ştiri a Televiziunii Române. De asemenea, a publicat articole în Observator Cultural şi alte reviste . În calitate de coordonatoare a Biroului EBU (European Broadcasting Union) al TVR, a furnizat sute de materiale, preluate şi difuzate de televiziuni de pe toate continentele.

Publică un comentariu

Abonează-te
Anunță-mă când
guest
Comentarii: 0
Comentarii din cadrul articolului
Toate comentariile