Echipa editorială

Alexandru Alexe

Alexandru S. Alexe este specialist în comunicare, cu experiență în presa internațională și română.
A fost reporter Associated Press în Romania și SUA între 2000 și 2007. Din 2008 este consultant de PR, lucrând pentru clienți din SUA, UK, Suedia, Israel și Norvegia.
A studiat statistică la ASE între 1990 și 1994, apoi a studiat în SUA, obținând un Master în Științe (Interdisciplinar - Economie, Științe Politice și Jurnalism) la Universitatea Texas din Tyler în 1997, unde a lucrat pentru ziarul The Patriot al universității și la centrul multimedia. A făcut studii postuniversitare la Universitatea Texasului de Nord în Științe Politice, specializarea Relații Internaționale (1997-1998), unde a și lucrat ca asistent universitar și asistent cercetător la departamentul de științe politice.
Este colaborator la Santinela.

Anastasia Cristea

Santinela Secretary-General
Anastasia Cristea is a former intern of the European Parliament, having experience in the journalistic field through internships at the National Romanian Television (TVR), Digi24 and RFI Romania. She is a graduate of the Faculty of Journalism and Communication Sciences (FJSC), University of Bucharest, and of the Institut des Hautes Études en Communication Sociale in Brussels. She completed three master's programs - at the UNESCO Chairs Programme, at the Faculty of Political Science, University of Bucharest, and at the École des Hautes Études en Sciences Sociales in Paris. She currently teaches and is a PhD student at the FJSC Bucharest and at the University of Lorraine-Metz.

Anca Ogescu Moscu

Alina Voinea

Antreprenoare, activistă pentru drepturile persoanelor aflate în dificultate, mamă. Președinta Asociației SUPRA și inițiatoare a proiectului civic „CereUnManual”, prin care se asigură manuale școlare adaptate și accesibile pentru copiii cu cerințe educaționale speciale. Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării la Universitatea București, master la Facultatea de Sociologie și Asistență Socială în cadrul aceleiași universități.

Costel Stroescu

Cristina Dimitrescu

Cristina Dimitrescu este psiholog clinician si psihoterapeut cu formare in Psihoterapie Sistemică de Cuplu și Familie, membră a Colegiului Psihologilor din Romania și fondatoarea Clinicii Mind Help. Este colaborator la Santinela.net.

Dmitry Chubashenko

Doina Jela

Prozatoare, eseistă, editoare și jurnalistă, Doina Jela este autoarea cărții Drumul Damascului, ecranizată de regizorul Lucian Pintilie în filmul După-amiaza unui torționar (nominalizat la Leul de Aur pentru cel mai bun regizor și la Premiul Marcello Mastroianni). Este membră de onoare a Asociației Foștilor Deținuți Politici, filiala Constanța. Cărțile ei de investigație pe baza mărturiilor și cercetărilor de arhivă sunt inspirate în special de trecutul recent colectiv și personal, fiind citate în numeroase lucrări de referință pe această temă. Colaborează ocazional la Santinela.

Doina Popescu

Doina Popescu a absolvit Facultatea de Filozofie din cadrul Universității din București și este autoarea romanelor Șampanie cu soia (2001), Iluzoria vulpe a fericirii (2014) şi a volumului de povestiri Vipia amiezii (2017). In co-autorat cu Daniela Ulieriu a publicat Trei secole de gastronomie românească (2018) şi romanele Perna cu fluturi (2020) si Cvartet (2021). Până la revoluție a lucrat ca profesoară şi psihologopedă,iar după 1989 a fost, pe rând, redactor la România liberă, Mediafax, Cotidianul şi la Direcţia Ştiri a Televiziunii Române. De asemenea, a publicat articole în Observator Cultural şi alte reviste . În calitate de coordonatoare a Biroului EBU (European Broadcasting Union) al TVR, a furnizat sute de materiale, preluate şi difuzate de televiziuni de pe toate continentele.

Eugen Istodor

Eugen Istodor este lector-doctor la Facultatea de Litere a Universității București, Departamentul Științele Comunicării, și manager al rubricii Perspektiva la Hotnews.ro. A avut o carieră de jurnalist din 1990, cu emisiuni radio și TV la RFI România, Pro FM, Pro TV, TVR1. A scris interviuri, reportaje, opinii la Dilema, Cotidianul și Academia Cațavencu.

Eugen Radulescu

Eugen Rădulescu este economist și colaborator la Santinela.net.

Iaromira Popovici

Iaromira Popovici a fost, din 1993 până în 2020, redactor la revista Dilema, actualmente Dilema veche (director Andrei Pleşu) - responsabilă cu pagina socială și coordonatoarea unor teme printre care unele legate de cultura populară, formele ei de manifestare în societatea românească şi modul în care publicul le receptează: Consum şi consumatori, Timpul liber, Kitsch-ul, Locurile comune, Idealuri şi aspiraţii, Secretara, Gospodina, Jocuri şi concursuri, Manelele, Talk-show-urile interactive.... Actualmente titulara unei rubrici săptămânale, Bazar, pe teme de cultură populară.

Este de 4 ani trainer la Super, Festivalul de Filme făcute de adolescenți, unde organizează, alături de Eugen Istodor, workshop-uri de jurnalism și scriere creativă.

Mariana Strut

Mariana Struț este de 9 ani jurnalistă la Radio "Bucovina" din Cernăuți, Ucraina, și corespondentă a trustului media din nordul Bucovinei, BucPress. Colaboratoare la revista pentru copii "Prichindeii" din Cernăuți și revista "BucPress". După invazia Rusiei în Ucraina, s-a alăturat echipei de colaboratori ai Santinela.net.

Ondine Gherguț

Ondine Gherguț este jurnalist de investigație din anul 1990. A publicat în Dreptatea (1990), Cotidianul (1991-1998), Evenimentul Zilei (1998-2005). Colaborator la Radio Total și Radio BBC (1991-2005), realizator la Realitatea TV (2005) și editor la jurnalul Averea (actualmente Click!, 2006). Din 2006 până în 2017 a fost senior editor la România Liberă, apoi colaborator la Revista 22 și Nașul TV.

Ondine Gherguț este cunoscută ca militantă pentru independența justiției din România. A fost invitată la emisiuni la TVR, B1TV și Realitatea TV ca analist politic și specialist în justiție.

Ondine Gherguț a fost premiată de Departamentul de Stat al SUA. În aprilie 2014, la Ambasada SUA la București, în cadrul ceremoniei de premiere a Femeilor curajoase (International Women of Courage), Duane Butcher, însărcinatul cu afaceri al SUA, a spus: „Ondine Gherguț este un reporter de investigație excepțional care a demascat rețele infracționale din politică şi serviciile de informații. (…) La începutul anilor ‘90, ea a dezvăluit implicarea Ministerului Afacerilor Interne în mineriadele din Piața Universității. Într-o anchetă desfăşurată în perioada 2000-2004, Ondine Gherguț a demascat ofițeri ai fostei Securități care lucrau pentru SRI şi furaseră petrol de la rafinăriile de stat. În perioada referendumului pentru demiterea preşedintelui din 2012, anchetele sale au dezvăluit că s-au trimis la Curtea Constituțională documente contradictorii cu privire la numărul de alegători eligibili”.

Ovidiu Nahoi

Ovidiu Nahoi, jurnalist, este redactor-șef al RFI România, interesat de politica pe plan local și european. A activat în cadrul primului radio independent român, Uniplus, imediat după decembrie 1989, a lucrat ca reporter, realizator de documentare şi articole de analiză la agenţia de presă Mediafax, apoi la Evenimentul Zilei. A fost redactor şef adjunct al cotidianului Adevărul, redactor șef al revistelor Foreign Policy România și Historia. Ovidiu Nahoi a condus și biroul de la Bruxelles al cotidianului Adevărul. A fost realizator TV la The Money Channel și contributor al publicațiilor Dilema Veche și Newsweek România. Colaborează la Santinela.

Petru Clej

Petru Clej este jurnalist freelance, care locuiește și lucrează la Londra din 1991. În prezent el este corespondent RFI România, G4Media și Anima News, după a ce a lucrat la redacția română a BBC World Service mai bine de 17 ani.
Este specializat pe problema antisemitismului, Holocaustului și rasismului și a realizat numeroase materiale pe această temă pentru BBC, RFI, Jewish Chronicle, Dilema Veche, G4Media și Anima News.
A înființat și este administratorul grupului Facebook ANTISEMITISMUL ESTE OTRAVĂ și participă activ pe mai multe grupuri dedicate combaterii antisemitismului și rasismului.

Radu Polizu

Radu Polizu este scriitor și autor de filme documentare, de origine română, din New York. Este colaborator la Santineela.net

Roxana Dascălu

Redactor-șef Santinela
Roxana Dascălu are o experiență de un deceniu la agenția internațională de presă Reuters, cu reportaje despre tranziția de la comunism la o societate democratică, cu economie de piață, a României și țărilor din Estul Europei. A colaborat și cu Economist Intelligence Unit și Oxford Business Group. În prezent, este stabilită în sudul Franței, și continuă să publice în presa română articole despre cultură și viața politică din Hexagon și nu numai.

Silvia Chitimia

Silvia Chițimia este cercetător, folclorist și poetă. Doctor în istoria artei și etnologie. Colaborator la Santinela.net

Vlad Babenco

Vlad Babenco este Președintele Asociației Ghizilor și Managerilor Culturali la București, commissaire-priseur pentru A10 by Artmark, managing partner la salonul de înfrumusețare Studio 55 din București și doctorand la Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA). Lucrează cu arta românească și internațională din 2010 ca ghid, consultant, prezentator și comisar-priseur. După o diplomă de licență în jurnalism și științe ale comunicării și un master în teorie politică feministă și protecția minorităților, Vlad lucrează în prezent la o cercetare doctorală despre interesele politice ale persoanelor queer din România și despre modul în care societatea civilă pro-queer din România le reprezintă.