Acest articol este disponibil și în English (Engleză)
Rareori, în cele trei decenii de la căderea comunismului, românii au fost atât de înfometați după informații actualizate, iar jurnaliștii atât de slab echipați pentru a oferi asemenea știri, cu contextul și explicația necesare. Nivelul de încredere al oamenilor în presa românească este de doar 42%[1], ilustrând un efect al unei democrații șubrede, în continuă tranziție.
Într-o Românie care deține un teren din ce în ce mai fertil pentru discursuri populiste, fake news, teorii ale conspirației și manifestări ale post-adevărului, Santinela devine un anticorp.
Proiectul de presă independentă și de investigație s-a născut din necesitatea creării unor instrumente de îmbunătățire a educației media românești, precum și din nevoia restabilirii unor fundamente clare ale eticii jurnalistice.
Santinela își propune să se concentreze pe cele mai arzătoare probleme din spațiul social și mediatic actual, al României și internațional: informarea și educarea.
Cele trei axe în jurul cărora se construiește Santinela sunt livrarea de informații veridice, verificate, fact-checking și formarea tinerilor jurnaliști prin crearea unui „dojo” de jurnalism independent, cu masterclass-uri cu mentori români cu o reputație profesională impecabilă.
Cum nu mai există o educație deontologică, o „școală” precum cele ale BBC sau Reuters, ca altădată, Santinela aspiră să o reînființeze pentru noua generație. Jurnaliștii implicați în proiect au decenii de experiență în presa românească și internațională, fiind formați în cele mai prestigioase instituții de presă europene, acoperind o paletă largă de domenii de interes și de investigație.
Nu există dojo fără Sensei, cum nu ar exista o Santinelă fără Maeștrii ei: Radu Sigheti (ex Reuters, fotojurnalism la o agenție de presă internațională, perspective de top); Roxana Dascălu (ex Reuters, jurnalismul independent, valori, principii, etică, pasiune și discernământ); Mirela Roman (ex Reuters, BNR, comunicare eficientă, cu tehnologia secolului 21); Ondine Gherguț (jurnalist multi-premiat, specializat pe justiție, anti-corupție, stat de drept); Petru Clej (ex BBC România, RFI România, combatere anti-semitism, naționalism, populism); Alexandru Alexe (ex Associated Press, cum poate să triumfe adevărul în fața fake news); Ovidiu Nahoi (director RFI Romania, Balcanii de Vest, criza migrației, comunicare și pandemie).
Masterclass-urile predate online sau fizic de experții Santinelei vor fi destinate studenților la jurnalism și tinerilor jurnaliști din presa centrală și cea locală. Cei mai buni studenți ai programului vor fi încurajați să scrie pe noua platformă media a Santinelei. Masterclass-urile vor fi destinate studenților români, într-o primă fază a proiectului, cu posibilitatea de extindere la nivel regional, european, dat fiind faptul că țările ex-comuniste, vulnerabilizate de formele de manipularea post sovietică, au nevoie de instituții de presă care să consolideze și să apere statul de drept și democrația.
Cu integritate, adevăr și onoare ca stâlpi de bază, proiectul Santinela – după cum o spune și numele – va acționa ca un gatekeeper prin selecția și filtrarea informațiilor interne și externe importante pentru publicul românesc.
Într-o țară în care polarizarea politică se resimte nu doar la nivel societal, ci și la nivelul instituțiilor de presă, obiectivul Santinelei este de a construi o platformă de jurnalism independent, de calitate, care să combată dezinformarea și să contribuie la îmbunătățirea educației media a cetățenilor.
Santinela se angajează să privească atât spre realitatea actuală a mediei românești, cât și spre viitorul ei, devenind un gardian al eticii jurnalistice prin educarea unor noi generații de profesioniști cu standarde înalte.
[1] Reuters Institute Digital News Report 2021, Romania (pg. 98-99)