Acest articol este disponibil și în English (Engleză)
Fake news-ul îl descoperim la greu. Ultima oară, de pandemia asta de COVID. Or, n-are efect dacă descoperim un fenomen în timpul lui de manifestare și-n momentul în care noi avem o criză. Este clar că nu ajută. Este clar că nu simțim nimic. Este clar că nu-nțelegem nimic.
Să privim ce oameni sunt pe lumea aceasta. Digital vorbind, cei mai copii-tineri sunt alfabetizați digital. Crescuți în baie de jocuri, de filmulețe, de basme, n-au cum să crească în diferența dintre realitate și ficțiune. N-au cum să se vadă pe sine. N-au cum să vadă diferența dintre minciună și adevăr. Jocuri, filmulețe, basme nu prezintă, previzualizează adevărul și minciuna.
Apoi, avem o generație de vreo 30 de ani dezamăgită de rețele de socializare, odată cu scandalul Cambridge Analytica. Adică, mai bine zis, o mulțime dezamăgită de Facebook, dar îndrăgostită de Insta, Telegram.
În sfârșit, cei peste 50 de ani, cei care ar fi trebuit să știe din viață care e adevărul-minciuna, fake news-ul-informația. Dar aici sunt caractere și caractere.
Nu mai vorbim despre cei care sunt la butoanele fake-news-ului. Boții, dar și roboții umani care n-au mamă-n-au tată. Indiferenții, ba chiar și mulți care încasează bani pe chestia asta. Dacă stăm să gândim mai mult ne dăm seama că-s puțini și din ce în ce mai indiferenți sau tranșați pe ideea indiferenței.
Adevărul este căutarea. Soluția este căutarea
Nimic nu ajută decât o știre care te obsedează și-o verifici. Dar unde? În lumea ta și-n lumea mare. Or, astea-s operații grele, pentru mulți dintre noi, fără sens. Biasuri biasuri și restul e un munte de suficiență. Așa că lupta pentru existență cunoaște mai degrabă spânzurătoarea decât desfătarea cu o informație.
Culmea însă este că și realitatea e darnică cu unii. Poți s-o ții pe fake news mult timp, iar când o pățești, găsești resurse în lumea fake-ului care să nege lipsa ta de discernământ.
Să fim serioși acum, lupta pentru adevăr nu este una simplă. Filosofi, logicieni, luptători de toate felurile s-au luptat cu minciuna. Și au murit lăsând urme în mințile multora.
Este greu de separat adevărul de minciună. Există exerciții, există criterii, există echipamente de tot felul, dar repet, lupta pare disproporționată astăzi. Pentru că aici nu există Dumnezeu. Ci mereu liberul arbitru, mereu voința, întotdeauna fericirea.
Un exemplu este chiar pandemia aceasta. Când câțiva europeni vor vaccinare obligatorie, ies în stradă adepții fake-urilor. Cum să-i oprești pe acești oameni să creadă altfel? Cu tunurile de apă? Alergați cu bastoane? N-ai cum. Pușcăria i-ar face martiri.
Soluția? Adevărul este căutarea. Soluția este căutarea. Căutarea este complicată. Pentru că orice căutare înseamnă depășirea de sine. Soluția? Să urli mai tare pentru Adevăr.
Astăzi, criteriile se varsă într-un singur loc: banii. Oare însă banii cum cumpără adevărul? Cum să marchetezi Adevărul? Cum să faci superbrand din Adevăr? Cum să cumperi Adevăr la malluri? Aiuristice scenarii.
Oricâte generații ar fi indiferente, Adevărul trebuie însă să triumfe. Chiar dacă se înnebunește pentru el.