Lifestyle

Regina Elisabeta II, Lilibet, la 70 de ani de domnie

© Twitter, @RoyalFamily

Acest articol este disponibil și în English (Engleză)

Datorie și devotament sunt cei doi vectori ai domniei sale de 70 de ani, al cărei jubileu de platină îl sărbătorim azi, alături de supușii ei britanici.

Majoritatea britanicilor s-au născut și au crescut sub domnia ei – Elisabeta II, denumită și Lilibet, pentru a o distinge de Elisabeta I – supranumită Regina Fecioară.

Născută pe 21 aprilie 1926, Elisabeta a II-a (Elizabeth Alexandra Mary) este Regina Marii Britanii și a Commonwealth-ului, format din state suverane, multe foste colonii ale Imperiului Britanic. I-a succedat la tron tatălui său, Regele George al VI-lea, în februarie 1952.

În acest interval de 70 de ani, a lucrat cu 14 prim miniștri. Printre altele, are și un cimpoier, – scoțian, desigur, – personal, scrie cu mândrie și afecțiune, BBC, venerabila instituție a presei britanice, botezată ”Auntie” (Tușica).

Răposatul Prinț consort, Ducele de Edinburgh, o alinta cu apelativul tandru „Cabbage” (Varză), conform celor declarate de biograful regal Robert Lacey pentru ziarul The Sunday Times, în 2006.

Elisabeta II este respectată și iubită de supuși. Criza cea mare de popularitate a intervenit însă la moartea Prințesei Diana, când Regina a păstrat, inițial, tăcerea, evitând să își trădeze sentimentele și să se alăture manifestărilor publice de durere.

Dă rar interviuri, așa că nu se știu multe despre sentimentele sale personale. O notă personală despre credința Elisabetei II, care este și șeful Bisericii Angliei, apare adesea în mesajul ei anual de Crăciun, difuzat către Commonwealth.

Elisabeta II îl va depăși pe Ludovic al XIV-lea al Franței, ca monarhul cu cea mai lungă domnie al unui stat suveran din istoria lumii, pe 27 mai 2024.

În ciuda vărștei înaintate, Regina nu intenționează să abdice, deși Prințul Charles a preluat dintre îndatoririle ei pentru ca monarhul de 95 de ani să desfășoare mai puține angajamente publice.

La 20 aprilie 2018, liderii guvernamentali ai Commonwealth-ului Națiunilor au anunțat că va fi succedată de fiul ei, Prințul Charles în calitate de șef al Commonwealth-ului. Regina a declarat că „dorința ei sinceră” este ca Charles să o urmeze în acest rol.

Sondajele de opinie arătă frecvent că Regina Elisabeta a II-a se bucură de o mare popularitate. În timpul Jubileului de Diamant, în 2012, Regina a avut o rată de aprobare în Marea Britanie de 90%.

Regina este subiectul melodiei Her Majesty de pe albumul Abbey Road din 1969 al trupei The Beatles; Paul McCartney a cântat piesa la concertul Party at the Palace, în timpul Jubileului de Aur al Elisabetei, din 2002.

Pe 5 februarie, când a tăiat tortul la petrecerea din ajunul jubileului ei de platină, la Palatul Sandringham, cei prezenți au spus că Regina a fost într-o formă „strălucitoare” la recepție. Chiar a făcut o glumă în fața presei: „Eu nu contez”, a spus ea.

Evenimentele din cadrul jubileului de platină debutează duminică, pe 6 februarie, și vor culmina cu o sărbătoare de patru zile, între 2 și 5 iunie.

Vor fi petreceri în aer liber, dar și un concert cu unele dintre cele „mai mari star-uri ale muzicii” din lume, după cum scrie BBC, iar publicul va avea posibilitatea să viziteze toate reședințele Reginei.

Acest jubileu va fi primul celebrat de Regină fără soțul ei, Ducele de Edinburgh, care a murit în aprilie 2021.

Majoritatea îndatoririlor legate de jubileu vor cădea probabil în sarcina restului familiei sale, inclusiv a moștenitorului tronului, Charles, Prințul de Wales, alături de soția acestuia, Camilla, Ducesă de Cornwall, – viitoarea Regină consoartă, după cum a anunțat Regina Elisabeta II pe 6 februarie.

Autor

Roxana Dascălu

Redactor-șef Santinela
Roxana Dascălu are o experiență de un deceniu la agenția internațională de presă Reuters, cu reportaje despre tranziția de la comunism la o societate democratică, cu economie de piață, a României și țărilor din Estul Europei. A colaborat și cu Economist Intelligence Unit și Oxford Business Group. În prezent, este stabilită în sudul Franței, și continuă să publice în presa română articole despre cultură și viața politică din Hexagon și nu numai.

Publică un comentariu

Abonează-te
Anunță-mă când
guest
Comentarii: 1
Cele mai vechi
Cele mai noi Cele mai apreciate
Comentarii din cadrul articolului
Toate comentariile
Tinca
Tinca
2 ani în urmă

Frumoasă şi respectată monarhie!