Tehnologie

Hubble arată cum o galaxie smulge sisteme solare dintr-o altă galaxie

© HubbleSite, ID potw2206a

Acest articol este disponibil și în English (Engleză)

„Era pe când nu s-a zărit, azi o zărim și nu e…”

E cale lungă de la Eminescu la Hubble, legendarul Telescop Spațial al NASA și ESA (European Space Agency).

Iată că Hubble a prins o imagine spectaculoasă din spațiul ceresc, a unei mari galaxii, denumită științific NGC 169, care „suge” material cosmic dintr-o galaxie mai mică, IC 1559.

„Oricât de comune se crede că sunt aceste interacțiuni din Univers, este rar să capturezi o imagine a două galaxii care interacționează într-un mod dinamic atât de vizibil,” spune ESA, citată de Mashable.

Imaginea arată cum galaxia cu masă mai mare extrage materie din galaxia mai mică.

În asemenea cazuri de interacțiune inter-galactică, „gazul, praful și chiar sisteme solare întregi vor fi trase dintr-o  galaxie spre cealaltă,” adaugă agenția spațială europeană.

Grație Telescopului Hubble, putem observa acest eveniment, care se produce la o distanță de peste două sute de milioane de ani lumină.

„Imaginea arată acest proces în acțiune, și putem observa cum s-au format fâșii delicate de materie, care leagă vizibil cele două galaxii,” mai notează ESA.

Autor

Roxana Dascălu

Redactor-șef Santinela
Roxana Dascălu are o experiență de un deceniu la agenția internațională de presă Reuters, cu reportaje despre tranziția de la comunism la o societate democratică, cu economie de piață, a României și țărilor din Estul Europei. A colaborat și cu Economist Intelligence Unit și Oxford Business Group. În prezent, este stabilită în sudul Franței, și continuă să publice în presa română articole despre cultură și viața politică din Hexagon și nu numai.

Publică un comentariu

Abonează-te
Anunță-mă când
guest
Comentarii: 0
Comentarii din cadrul articolului
Toate comentariile