Politică Pastila de insomnie

Războiul

© Unsplash, ID W4XHEaIkW3o

Acest articol este disponibil și în English (Engleză)

Pastila Războiul”

N-am prea luat în serios amenințările lui Putin.

Omul vrea ca NATO să nu ajungă în Ucraina și, ca în orice război diplomatic, a cerut mai mult de la adversari, ca să fie sigur că obține ce vrea. Așa că a cerut retragerea NATO din România și Bulgaria, ca rezultatul să fie renunțarea la extinderea NATO în Ucraina.

Și am dormit binișor, până când am primit noul rând, cel lunar, de facturi nesimțit de mari. Plus prețurile care tot cresc la rafturile cu produse alimentare din magazine.

Am vrut să știu și eu măcar în ce context sunt furată legal, așa că  m-am apucat de citit „Raport asupra inflației – februarie 2022” al BNR.

Am vrut să știu și eu până când vor tot crește prețurile. Am buchisit pe capitole, intrând și pe rapoarte independente, ca tot jurnalistul care nu vrea să se lase păcălit.

Tot comparând eu nucile cu ouăle, am ajuns la legătura dintre războiul gazului rusesc cu Europa și inflația globală. Și tot nu-mi ieșea drept cauză creșterea inflației cu peste 10% pentru România, inflație dintre cele mai mari din UE. Asta pentru că noi avem și gaz – importăm din Rusia doar circa 10% din necesarul de gaz.

Nu depindem de gazul rusesc, așa cum depinde, spre exemplu, Germania.

Războiul gazului nu e din decembrie, anul trecut, când ne-am trezit cu prețuri astronomice pentru bugetul familiei de cetățeni cu venituri medii, ci este de ceva ani, dar se acutizează periodic, în funcție de interesele de moment ale Rusiei.

Totuși, în acele perioade de “război de etapă” ale Rusiei cu Europa, prețurile la energie nu au crescut în România.

Nu e prost Putin, și-a pregătit bine șantajul cu gazul.

Nu sunt proști nici „băieții noștri deștepți”, care nu vor să rateze niște tunuri de milioane de euro luate cu japca, sub acoperirea legii.

În Ucraina se aud armele, e foamete și frig din cauza egolatriei lui Putin. Fotografii și filme dezvăluie dezastrul umanitar din estul ucrainean.

În România se pregătește terenul pentru tulburări sociale.

Cum poți dormi liniștit? Nu vreau pastila struțului cu capul ascuns în nisip!

Autor

Ondine Gherguț

Ondine Gherguț este jurnalist de investigație din anul 1990. A publicat în Dreptatea (1990), Cotidianul (1991-1998), Evenimentul Zilei (1998-2005). Colaborator la Radio Total și Radio BBC (1991-2005), realizator la Realitatea TV (2005) și editor la jurnalul Averea (actualmente Click!, 2006). Din 2006 până în 2017 a fost senior editor la România Liberă, apoi colaborator la Revista 22 și Nașul TV.

Ondine Gherguț este cunoscută ca militantă pentru independența justiției din România. A fost invitată la emisiuni la TVR, B1TV și Realitatea TV ca analist politic și specialist în justiție.

Ondine Gherguț a fost premiată de Departamentul de Stat al SUA. În aprilie 2014, la Ambasada SUA la București, în cadrul ceremoniei de premiere a Femeilor curajoase (International Women of Courage), Duane Butcher, însărcinatul cu afaceri al SUA, a spus: „Ondine Gherguț este un reporter de investigație excepțional care a demascat rețele infracționale din politică şi serviciile de informații. (…) La începutul anilor ‘90, ea a dezvăluit implicarea Ministerului Afacerilor Interne în mineriadele din Piața Universității. Într-o anchetă desfăşurată în perioada 2000-2004, Ondine Gherguț a demascat ofițeri ai fostei Securități care lucrau pentru SRI şi furaseră petrol de la rafinăriile de stat. În perioada referendumului pentru demiterea preşedintelui din 2012, anchetele sale au dezvăluit că s-au trimis la Curtea Constituțională documente contradictorii cu privire la numărul de alegători eligibili”.

Publică un comentariu

Abonează-te
Anunță-mă când
guest
Comentarii: 0
Comentarii din cadrul articolului
Toate comentariile