Pastila de insomnie

Lectură la comandă, trimestre și cartofi

© Pixabay, ID 1077863

Acest articol este disponibil și în English (Engleză)

Pastila „Lectură la comandă, trimestre și cartofi”

A decretat ministrul Educației că azi, cinșpe februarie, toată suflarea școlară, între exact ora 11 și ora 14, citește. De la clasa pregătitoare, forțată de programă să aibă primul contact cu lectura prin texte scrise fără nicio noimă cu majuscule, până la tinerii cu telefoanele devenite parte a corpului, toți bagă azi, volens nolens, nasurile în carte, la comanda ministerială.

În urmă cu ceva vreme, tot “obligat-forțat”, elevii adunau cartofii patriei și aveau normă de cules castane. Pe atunci, aveam trimestre și se știa că școala românească era invidiată chiar și de vesticii decadenți. Matematica de-o știam noi era cea mai matematică, iar țara dădea țării olimpici pe bandă rulantă, în vreme ce acum se pare că ne dă doar analfabeți funcțional.

În 1998, la aproape zece ani de când realitatea de după Revoluție a spulberat fără menajamente mitul românului olimpic performant, când entuziasmul libertății nu mai ținea de foame, iar de specialiști era nevoie pe bune, nu pe hârtie, ministrul Marga a făcut o schimbare. După ceva eforturi de-a înțelege cum ar fi mai bine și de ce fusese rău, a decis ca școlile să treacă la semestre, de la trimestre.

În urmă cu câteva zile, ministrul Cîmpeanu a început să plimbe în spațiul public ideea revenirii la trimestre, ceea ce, firesc, a îngrozit părinții cu copii în gimnaziu, deja disperați de goana dementă după note, fără de care nu se încheie medii și nu se apucă Liceul Lăudat la Marea Loterie Națională de la sfârșitul clasei a opta.

Măsura asta ar crea nevoia de încă aproximativ 40 de note anual, ceea ce, zic părinții, ar însemna timp mai puțin pentru predare, care, oricum, se face deja pe repede înainte. În plus, obținerea acestor note ar adăuga presiune pe copiii deja surmenați de cantitatea enormă de materie de facultate predată în ciclul gimnazial. Așa că au făcut o petiție, cu gând să adune 2000 de semnături. Petiția are déjà aproape 1900 de semnături, la ora la care scriu.

Cu toate astea, ieri, în ciuda argumentelor părinților și a explicațiilor fostului ministru Marga, ministrul Cîmpeanu ne-a dezvăluit tuturor ceea ce nimeni, în afară de dumnealui, n-a putut să vadă, după cum informează EduPedu: “Am început cu semestre în 1998. Nu știu dacă e coincidență sau nu, dar din ’98 calitatea sistemului de învățământ a scăzut continuu. Tot de atunci am avut o rată de promovare mică la examenele naționale, a început să crească puternic și abandonul școlar”.

Tovarăși, dați-i deci înainte, acolo, la minister. Că înainte era mai bine.

Pastila asta de întoarcere în timp e cu du-te vino.

Autor

Alina Voinea

Antreprenoare, activistă pentru drepturile persoanelor aflate în dificultate, mamă. Președinta Asociației SUPRA și inițiatoare a proiectului civic „CereUnManual”, prin care se asigură manuale școlare adaptate și accesibile pentru copiii cu cerințe educaționale speciale. Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării la Universitatea București, master la Facultatea de Sociologie și Asistență Socială în cadrul aceleiași universități.

Publică un comentariu

Abonează-te
Anunță-mă când
guest
Comentarii: 0
Comentarii din cadrul articolului
Toate comentariile