Cultură

„Am citit o carte interesantă” … un podcast propus de Meridiane Publishing

podcast Am citit o carte interesantă

O pledoarie pentru Valoare, Onestitate, Empatie

Recent, am lansat o emisiune (podcast) săptămânală LIVE pe pagina Facebook a editurii Meridiane Publishing, intitulată „Am citit o carte interesantă…” în care dezbat cu doi invitați o carte timp de o oră, uneori ceva mai mult.

Cărțile pot fi apariții recente ca Anéantir, de Michel Houellebecq sau Șapte povești de dragoste din vremea Holocaustului, comunismului și azi (autor subsemnatul) sau mai vechi, ca Nopți Albe – Povestea unui prizonier în Rusia, de Menachem Begin, apărută în 1957 și netradusă în România.

Am discutat despre traduceri Cum m-am eliberat de jocurile de noroc, de Philip Mawer, traducere Daniela Tordoi sau cărți de politologie/istorie Două veacuri de populism românesc, de Robert Adam. Unele dintre cărți erau în română, altele în franceză sau engleză.

La discuții au participat persoane publice cunoscute – decanul facultății de științe politice a Universității București, Cristian Preda, sau judecătoarea la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, Iulia Motoc, jurnaliști ca Raluca Brumariu sau Dorian Galbinski, dar și oameni care nu sunt larg cunoscuți publicului vorbitor de limbă română ca lectorul universitar Florin Grecu de la Universitatea Hyperion sau inginerul Sorin Camner.

Invitații mei s-au aflat la București, Iași, Botoșani, Londra, Strasbourg, Mbabane (Eswatini – sudul Africii), Tel Aviv sau Vilnius.

Criteriul după care am ales cărțile prezentate a fost relevanța lor pentru contextul de azi, pentru că prea adeseori ne ghidăm după ultimele evenimente și, încercând să le deslușim semnificația, uităm că cei care uită trecutul (sau nu-l cunosc bine) sunt condamnați să-i repete greșelile (scuzați acest clișeu cam uzat).

Dacă vorbim de populism în România, trebuie să-i cunoaștem istoria, iar dacă facem analogii între Rusia de azi și URSS, nu strică să citim una dintre primele cărți de memorialistică din Gulag, alta decât cele ale lui Alexander Soljenițîn, ca să evităm practicarea sportului național românesc, vorbitul după ureche.

Am căutat să invit vorbitori interesanți, din afara circuitului televiziunilor din România, care împing dezbaterea la un nivel submediocru, ca să folosesc un eufemism, dar mai presus de orice acest podcast (sau mai degrabă emisiune) dorește să promoveze Valoare, Onestitate, Empatie – de fapt motto-ul editurii Meridiane Publishing.

În lumea românească de pe întreaga planetă – nu doar în România și Republica Moldova, pentru că eu doresc ieșirea din provincialismul uneori asfixiant al discursului public – sunt numeroși oameni valoroși, majoritatea dintre ei onești și o parte care dau dovadă și de empatie. Eu doresc să-i promovez pe cei care cumulează toate cele trei atribute, pentru că reprezintă baza și forța motrice a unei societăți cu adevărat democratice.

Așa că, dragi prieteni, vă invit pe pagina Facebook Meridiane Publishing în fiecare marți la 19:00 ora României, nu doar să priviți, ci să și comentați sau să puneți întrebări și chiar vă rog să propuneți cărți interesante pentru dezbateri!

P.S. Marți 1 martie la 19:15 la emisiunea Am citit o carte interesantă… voi discuta despre Un Fascism românesc – Istoria Gărzii de Fier (Editura Cartier, Chișinău) cu autorul cărții, profesorul Traian Sandu de la Universitatea Sorbonne Nouvelle, Paris, și profesorul de istorie Marcel Bartic, de la Colegiul Lauder-Reut, București.

Marți 8 martie, la ora 19:00, tema dezbaterii la va Ocolul Mării Negre în 90de  zile. Șapte țări, opt granițe și o lovitură de stat în prime-time (Editura Humanitas) cu autoarea, jurnalista Sabina Fati, și cu jurnalista Claudia Zidaru, de la Dublin.

Nota redacției: Articolul de mai sus nu este self-advertising, ci este în concordanță deplină cu misiunea proiectului Santinela, de informare și formare a publicului cititor. Valoare, onestitate și empatie sunt valori împărtășite de noi prin acest proiect media.

Autor

Petru Clej

Petru Clej este jurnalist freelance, care locuiește și lucrează la Londra din 1991. În prezent el este corespondent RFI România, G4Media și Anima News, după a ce a lucrat la redacția română a BBC World Service mai bine de 17 ani.
Este specializat pe problema antisemitismului, Holocaustului și rasismului și a realizat numeroase materiale pe această temă pentru BBC, RFI, Jewish Chronicle, Dilema Veche, G4Media și Anima News.
A înființat și este administratorul grupului Facebook ANTISEMITISMUL ESTE OTRAVĂ și participă activ pe mai multe grupuri dedicate combaterii antisemitismului și rasismului.

Publică un comentariu

Abonează-te
Anunță-mă când
guest
Comentarii: 0
Comentarii din cadrul articolului
Toate comentariile