Politică Editorial

Ucraina la cald: Putin amenință a treia oară cu arma nucleară. Și acesta este lucrul cel mai înfiorător

Putin justifica atacul asupra Ucrainei, ameninta cu nucleara pentru a treia oară
Imagine avioane de lupta, sursa: Pixabay

Mulți se întreabă acum de ce a eșuat diplomația. De ce, după șirul întreg de vizite întreprinse la Moscova de liderii occidentali, Vladimir Putin a ales calea invaziei.

Adevărul este că Occidentul a crezut în diplomație până în ultima clipă, chiar dincolo de ea, bazându-se pe propriile valori, între care cea mai importantă este rațiunea.

Când te bazezi pe rațiune, în gândirea și în acțiunea ta, presupui că ai în față tot un actor rațional.

Atacarea Ucrainei este un moment de cotitură, inclusiv în ce privește gândirea occidentală cu privire la Putin. Cu toții înțeleg acum că nu au în față un actor rațional.

Și faptul cel mai îngrijorător este acum amenințarea nucleară.

Este pentru a treia oară în ultimele săptămâni când Vladimir Putin invocă posibilitatea de a folosi arma nucleară.

Prima dată a făcut-o de față cu cancelarul german Olaf Scholz, în conferința de presă. Putin a spus că dacă vor fi atacați să nu uităm că au și arma nucleară.

A doua oară, în exercițiile comune cu Belarus, când  a fost aplicat un exercițiu nuclear și cei doi lideri au urmărit din camera de criză desfășurarea acestui exercițiu.

A treia oară a fost acum, în această dimineață. Problema este că Vladimir Putin își instrumentalizează atacul împotriva țării sale. Acesta este, după el, marele pericol. De unde a pornit invazia din această dimineață? Putin a invocat mereu faptul că Rusia este atacată.

A vorbit despre un genocid în Donbas, ceea ce nu este adevărat. A evacuat oameni care nu erau deloc în pericol pentru această scenografie menită să pregătească războiul.

Când el vorbește de arma nucleară și de un atac asupra Rusiei noi nu trebuie să stăm liniștiți, doar știind în sinea noastră și în gândirea noastră rațională, că nici prin cap nu ne trece să atacăm Rusia.

Putin însuși poate să își pună în scenă un atac asupra țării sale pentru a merge mai departe. Și acesta este lucrul cel mai înfiorător.

 

Autor

Ovidiu Nahoi

Ovidiu Nahoi, jurnalist, este redactor-șef al RFI România, interesat de politica pe plan local și european. A activat în cadrul primului radio independent român, Uniplus, imediat după decembrie 1989, a lucrat ca reporter, realizator de documentare şi articole de analiză la agenţia de presă Mediafax, apoi la Evenimentul Zilei. A fost redactor şef adjunct al cotidianului Adevărul, redactor șef al revistelor Foreign Policy România și Historia. Ovidiu Nahoi a condus și biroul de la Bruxelles al cotidianului Adevărul. A fost realizator TV la The Money Channel și contributor al publicațiilor Dilema Veche și Newsweek România. Colaborează la Santinela.

Publică un comentariu

Abonează-te
Anunță-mă când
guest
Comentarii: 0
Comentarii din cadrul articolului
Toate comentariile