Politică

Curajul disperării: “Veți muri aici, rahaților!” O femeie ucraineană îi confruntă pe soldații ruși invadatori

Captură Twitter
Captura Twitter

O femeie ucraineană i-a confruntat pe soldații ruși puternic înarmați care păzeau o zonă la nord de Crimeea și i-a îndemnat pe invadatori să pună în buzunare semințe de floarea-soarelui, simbolul Ucrainei, astfel încât ele să poată crește în pe pământ ucrainian, „când veți muri cu toții aici”.

Curajoasa femeie a fost salutată ca un erou după ce un videoclip al incidentului a devenit viral pe rețelele de socializare.

Ukraine World a distribuit videoclipul pe Twitter, și a relatat că femeia neidentificată s-a apropiat de soldați ruși în Henychesk, sudul Ucrainei.

Unul dintre soldați s-a uitat la ea în timp ce ea le-a întrebat de ce sunt în „țara noastră” și le-a oferit semințe de floarea soarelui, floarea națională a Ucrainei.

Când oamenii au cerut pe Twitter o traducere a comentariilor femeii, Chris Taylor, de la Mashable, a distribuit o versiune care spunea că femeia l-a întrebat pe soldat: „Cine ești?”, la care acesta a răspuns: „Avem exerciții aici, te rog, pleacă de aici”.

Femeia a întrebat: „Ce fel de exerciții? Esti rus?” El a confirmat că este și ea l-a întrebat în continuare. „Deci ce naiba cauți aici?” Soldatul i-a spus: „În acest moment, discuția noastră nu va duce la nimic”.

„Sunteți ocupanți, sunteți fasciști! Ce naiba faci pe pământul nostru cu toate aceste arme? Luați aceste semințe și puneți-le în buzunare, așa că măcar floarea soarelui va crește când vă veți putrezi cu toții aici.”

Soldatul a avertizat-o apoi „nu escalada această situație, te rog”.

Neabătută, ea a continuat: „Ce situație? Băieți, băieți, puneți semințele de floarea soarelui în buzunare, vă rog. Te vei culca aici cu semințele. Ai venit pe pământul meu. Înțelegi? Sunteți ocupanți. Sunteți dușmani.”

Soldatul a recunoscut „da”, la care ea a spus: „Și din acest moment, ești blestemat. Ți-o spun.”

El i-a ordonat femeii să plece și i-a spus din nou să nu „agraveze situația”. Femeia l-a înjurat, spunând: „Cum poate fi escaladată în continuare? Ați venit aici neinvitați. Rahaților!”

Autor

Petru Clej

Petru Clej este jurnalist freelance, care locuiește și lucrează la Londra din 1991. În prezent el este corespondent RFI România, G4Media și Anima News, după a ce a lucrat la redacția română a BBC World Service mai bine de 17 ani.
Este specializat pe problema antisemitismului, Holocaustului și rasismului și a realizat numeroase materiale pe această temă pentru BBC, RFI, Jewish Chronicle, Dilema Veche, G4Media și Anima News.
A înființat și este administratorul grupului Facebook ANTISEMITISMUL ESTE OTRAVĂ și participă activ pe mai multe grupuri dedicate combaterii antisemitismului și rasismului.

Publică un comentariu

Abonează-te
Anunță-mă când
guest
Comentarii: 1
Cele mai vechi
Cele mai noi Cele mai apreciate
Comentarii din cadrul articolului
Toate comentariile
Ioan Timofte
Ioan Timofte
1 an în urmă

De multe ori, oamenii simpli au mai mult curaj decât oamenii de stat sau politicienii…