Înainte să invadeze Ucraina, Putin a invadat spațiul est-european cu propaganda Kremlinului. Terenul pentru războiul terestru a fost pregătit de războiul informațional și de numeroase atacuri cibernetice asupra Ucrainei. A fost, totodată, pregătit, de o adevărată campanie de fake news care a manipulat atât civilii ruși, cât și o parte din opinia publică internațională.
Videoclipurile TikTok, titlurile de propagandă și tweet-urile distribuite pe smartphone-uri și ecrane de pe tot globul derutează milioane de oameni cu privire la realitatea modului în care se desfășoară invazia Ucrainei de către Rusia la sol.
Ne putem întreba cum își asigură Putin susținerea politică internă după un asemenea atac asupra unui alt stat independent și suveran. Mișcarea sa a fost prezentată, atât de către Putin, cât și de mașina de propagandă din online și din presa loială lui, ca fiind ultima soluție în fața unei Ucraine ostile. Dezinformările și intoxicarea au fost diseminate constant, sistematic, cu mult timp înainte de momentul atacului militar din 24 februarie.
Principala narațiune fake s-a concentrat în jurul blamării Ucrainei și a Occidentului pentru invazia rusească : „Era imposibil să răspundem altfel. Nu ne-au dat nicio şansă să alegem altă variantă”, a declarat chiar Vladimir Putin, citat de Reuters, în ziua declanșării războiului.
Ca pretext al invaziei, militanții pro-ruși care se ocupă de campania de dezinformare online au inundat internetul cu imagini și videoclipuri înfățișând Ucraina ca agresori și țap ispășitor pentru toate nemulțumirile geopolitice ale Rusiei.
Au existat trei fake news-uri principale folosite ca justificare pentru acțiunea militară a Rusiei, potrivit unui raport al Asociației de Experți Europeni – un grup de cercetare care se concentrează pe securitatea în Ucraina – și al grupului de supraveghere a tehnologiei Reset Tech.
Prima narațiune fake a mers pe ideea că Ucraina pregătea un atac asupra Donbasului
Rusia a trimis 12 corespondenți de război în Donbasul ocupat, care ar fi angajați de serviciile speciale rusești, conform Euronews. Jurnaliștii au început să facă videoclipuri și fotografii false, de propagandă, susținând că Ucraina atacă Donbasul, ceea ce era complet neadevărat, relatează directorul de cercetare al Asociației Experților Europeni, citat de Euronews. Deși Ucraina a făcut numeroase declarații care au infirmat orice implicare de natură militară în regiunea Donbas, mașinăria de propagandă rusească a continuat campania de fake news pe această temă.
O altă dezinformare masivă a fost că Ucraina plănuia să atace teritoriile controlate de separatiști din estul țării folosind arme chimice
În această narațiune, propagandiștii ruși au introdus și un inamic istoric, Statele Unite ale Americii. Ministrul Apărării al Rusiei, Serghey Shoigu, a spus în discursul său public de pe 21 decembrie că Ucraina are arme chimice furnizate de o companie militară privată americană și că se pregătește să folosească aceste arme chimice împotriva cetățenilor din Donbas. Mesajul a fost intens distribuit pe canale de televiziune, de radio sau pe platforma socială Telegram.
A treia narațiune fake descrie guvernul ucrainean drept corupt, neo-nazist și rusofob, în comparație cu gloriosul regim Putin, care aduce pace și dreptate
Această narațiune dominantă susține că rușii sunt eliberatorii și că Ucraina realizează un genocid. În ultimele zile, presa de stat rusă a insistat că Putin a trimis trupele într-o misiune de „menținere a păcii” în estul Ucrainei pentru a preveni ceea ce liderul rus a numit un „genocid” al vorbitorilor de limbă rusă de către guvernul de la Kiev. Narațiunea se concentrează, totodată, pe prezentarea de dovezi fabricate a beligeranței Kievului, care sunt în contradicție cu situația de pe teren.
Videoclipurile fake care circulă pe social media, ilustrând soldați ucraineni care invadează Rusia, sunt, de fapt, videoclipuri din jocuri video sau preluate din alte războaie. Un clip, preluat dintr-un joc video, a strâns milioane de vizualizări, deoarece utilizatorii susțineau în mod fals că descrie atacuri reale. Un videoclip surprins de Associated Press în Libia în urmă cu mai bine de un deceniu a fost resuscitat pe Facebook și Twitter, utilizatorii spunând că acesta arată un avion de luptă rusesc prăbușit la sol după ce a fost doborât de forțele ucrainene, explică ABC News.
Dezinformările sunt preluate și amplificate de mass-media de stat rusească, ceea ce le oferă mai multă acoperire și putere de manipulare. Într-o emisiune pe canalul Russia-1 se prezintă cu mândrie imagini cu tancurile rusești care au intrat Ucraina, inclusiv unul care afișează steagul URSS. „Armata rusă vine să aducă pace și prietenie”, exclamă pompos un parlamentar rus invitat în emisiune, potrivit expertei în politica rusă, Julia Davis.
Totodată, pe canalul rusesc de propagandă Sputnik este trunchiată realitatea agresiunii rusești în Ucraina. În viziunea Sputnik, Rusia face dreptate în Ucraina și vrea demilitarizare. Cantitatea dezinformărilor se dovedește a fi mai eficientă decât calitatea lor, mai ales asupra populației ruse, care cunoaște doar aceste forme de propagandă și dezinformare.