Utilizatorii rețelelor sociale acuză mass-media occidentală de ipocrizie în reflectarea războiului Rusiei împotriva Ucrainei, în comparație cu alte conflicte militare care nu s-au desfășurat pe teritoriul european.
Pe măsură ce invazia rusă a Ucrainei continuă în a patra zi, s-a asistat la o revărsare de sprijin pentru ucraineni în mare parte din Europa, Australia și Occident în general. Războiul a declanșat o condamnare rapidă a acțiunii rușilor de către mai multe țări, sancțiuni imediate din partea Statelor Unite și a altor țări, care vizează băncile rusești, rafinăriile de petrol și exporturile militare.
Pe rețelele de socializare, viteza unui astfel de răspuns internațional – care presupune excluderea Rusiei de la sistemul bancar internațional SWIFT, de la unele evenimente culturale și tratarea acesteia ca un paria în sport – a stârnit comentarii cu privire la lipsa unei astfel de reacții la alte conflicte din întreaga lume contemporană. Utilizatorii condamnă faptul că acțiunile Vestului sunt mai proeminente doar pentru că, susțin ei, ar fi vorba de un război pe pământ european, care i-ar implica mult mai direct.
În mass-media, jurnaliştii şi personalităţile politice au fost acuzate de standarde duble pentru că şi-au folosit mijloacele de comunicare în masă nu numai pentru a lăuda rezistenţa armată a Ucrainei în faţa trupelor ruse, ci şi pentru a sublinia oroarea faţă de modul în care un astfel de conflict s-ar putea întâmpla unei naţiuni „civilizate”.
De exemplu, corespondentul senior al CBS News la Kiev, Charlie D’Agata, a declarat vineri: „Acesta nu este un loc, cu tot respectul, precum Irakul sau Afganistanul, care a văzut conflictul care a avut loc de zeci de ani. Acesta este un oraș relativ civilizat, relativ european – și eu trebuie să aleg cuvintele cu atenție – un oraș în care nu te-ai aștepta la asta sau nu sperai că se va întâmpla asta.”
Comentariile sale au fost întâmpinate cu furie pe rețelele de socializare, mulți subliniind modul în care declarațiile sale au contribuit la dezumanizarea persoanelor non-albe, non-europene, care suferă în urma unui conflict.
Alt exemplu vine de la canalul BBC, care l-a găzduit pe fostul procuror general adjunct al Ucrainei, David Sakvarelidze. „Este foarte emoționant pentru mine pentru că văd oameni europeni cu păr blond și ochi albaștri uciși în fiecare zi cu rachetele lui Putin și cu elicopterele și rachetele sale”, a spus Sakvarelidze, fiind aprobat de prezentator.
Duminică, prezentatorul englez al Al Jazeera, Peter Dobbie, i-a descris pe ucrainenii care fug de război drept „oameni prosperi, din clasa de mijloc”, care „nu sunt, evident, refugiați care încearcă să fugă din zonele din Orientul Mijlociu care sunt încă într-o mare stare de război; aceștia nu sunt oameni care încearcă să scape din zonele din Africa de Nord, ei arată ca orice familie europeană cu care ai locui alături.” Al Jazeera a emis ulterior scuze, spunând că comentariile „au fost nepotrivite, insensibile și iresponsabile”.
La BFM TV, cel mai urmărit canal de știri prin cablu din Franța, jurnalistul Philippe Corbe a spus: „Nu vorbim aici despre sirieni care fug de bombardarea regimului sirian susținut de Putin, ci despre europeni care pleacă în mașini care arată ca ale noastre. pentru a le salva viețile.”
Jurnalistul britanic Daniel Hannan a fost criticat online pentru un articol din The Telegraph, în care scria că războiul nu mai are loc în „populațiile sărace și îndepărtate”.
Unii comentatori au lăudat, de asemenea, fermitatea ucrainenilor și capacitățile de apărare ale țării, într-un mod în care au sugerat că nicio altă națiune sau popor nu a trecut printr-o astfel de experiență până acum, potrivit Al Jazeera.
Politicienii europeni și-au exprimat, de asemenea, sprijinul pentru deschiderea granițelor față de refugiații ucraineni, folosind terminologii precum „intelectuali” și „europeni” – departe de generarea prin retorică a emoțiilor de frică folosită de guverne împotriva migranților și refugiaților din Africa, Orientul Mijlociu și Asia Centrală.
Războiul dintre Rusia și Ucraina a fost catalogat de mass-media liberală drept cea mai gravă criză de securitate din Europa de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, contribuind la amnezia generală produsă de conflictele relativ recente de pe continent, cum ar fi războiul bosniac din anii 1990 și conflictul din Irlanda de Nord, care a durat din anii 60 până în 1998.
Din astfel de generalizări lipsea informația potrivit căreia, în epoca de după cele doua războaie mondiale, Europa a exportat multe războaie în țări care au fost anterior entități coloniale.
Criticii nu s-au limitat la a acuza Europa de dublu standard. Au subliniat, totodată, și ipocrizia crowdsourcing-ului și a înființării de donații online pentru a finanța armata Kievului, când un asemenea val de donații nu a avut loc în Europa pentru războaiele din Afganistan, Siria sau Irak.
Ați omis toate războaiele interne africane de eliberare de colonialismul european să zicem de după 1956(Maroc în cazul meu) și astrealaltele din primăvara arabă mai proaspete care nu au petrol de export .
Implicit foametea generalizată care va urma lipsei importurilor din Ucraina și Rusia.