Factcheck

[Fals] Reintroducerea serviciului militar obligatoriu pentru cetățenii români

Fake: Uncle Sam

În urma invaziei Rusiei în Ucraina, perspectiva unui război cu implicarea directă a românilor a fost exploatată ca o narațiune fake pentru accentuarea panicii în populație. Una dintre manipulările care circulă în social media se referă la chemarea românilor civili la război, sub arme.

Pe fondul unei panici generalizate, fake news-urile sunt răspândite cu o viteză extrem de mai mare. O imagine devenită rapid virală ilustrează un ecran de telefon cu mesajul Ro-Alert: „ATENTIE! Acesta nu este un exercițiu! In urma evenimentelor petrecute în această dimineață in țara vecină Ucraina, se activează automat ordinul 312/28.IV.2014. Așadar, daca vârsta dumneavoastră este cuprinsa intre 20 și 35 de ani, aveți la dispoziție 72 de ore să vă prezentați la cel mai apropiat centru de înrolare.”

Textul mesajului este fals, iar Ro-Alert nu a distribuit niciun mesaj de chemare a populației române pentru înrolarea în armată. Temele reintroducerii serviciului militar obligatoriu pentru cetățenii români și ale mobilizării rezerviștilor sunt false și circulă în spațiul public, în special în mediul online, de multă vreme.

În România, serviciul militar obligatoriu a fost suspendat prin legea nr. 395 din 16 decembrie 2005.

Potrivit acestui act legislativ, începând cu data de 1 ianuarie 2007, executarea serviciului obligatoriu, în calitate de militar în termen şi militar cu termen redus, se suspendă (art. 2).

Pe durata stării de război, a stării de mobilizare, precum şi pe timpul stării de asediu, executarea serviciului militar devine obligatorie, în condiţiile legii (art. 3).

Astfel, reluarea încorporărilor se poate face doar în situația decretării uneia dintre cele trei stări menționate mai sus.

Fake news-ul viral a fost dezmințit de Ministerul Apărării Naționale.

Autor

Anastasia Cristea

Santinela Secretary-General
Anastasia Cristea is a former intern of the European Parliament, having experience in the journalistic field through internships at the National Romanian Television (TVR), Digi24 and RFI Romania. She is a graduate of the Faculty of Journalism and Communication Sciences (FJSC), University of Bucharest, and of the Institut des Hautes Études en Communication Sociale in Brussels. She completed three master's programs - at the UNESCO Chairs Programme, at the Faculty of Political Science, University of Bucharest, and at the École des Hautes Études en Sciences Sociales in Paris. She currently teaches and is a PhD student at the FJSC Bucharest and at the University of Lorraine-Metz.

Publică un comentariu

Abonează-te
Anunță-mă când
guest
Comentarii: 0
Comentarii din cadrul articolului
Toate comentariile