Politică Editorial

Putin e un animal încolțit – și ce e mai rău de-abia urmează

După ce a vorbit încă odată cu Vladimir Putin, președintele Emmanuel Macron a lansat, poate, cel mai îngrijorător mesaj al acestor zile: ”Ce e mai rău de-abia urmează”. Și este cu atât mai înfiorător cu cât mesajul vine nu de la Londra, nu de la Washington, ci de la Paris.

În ultimii ani, președintele Macron a pus în practică o serie întreagă de inițiative menite a deschide o discuție cu Vladimir Putin sau cel puțin de a încerca să-l înțeleagă.

La puțin timp de la preluarea puterii, în vara lui 2017, l-a primit pe liderul rus la Versailles, acordându-i respectul pe care Putin l-a pretins dintotdeauna din partea Occidentului și a lumii întregi.

Doi ani mai târziu, președintele francez i-a fost gazdă lui Vladimir Putin chiar la reședința sa de vară de la Brégançon (sudul Franţei), o onoare rezervată prietenilor apropiați. Apoi, liderul francez a lansat inițiativa dialogului strategic cu Rusia.

Când trupele lui Putin amenințau la granițele Ucrainei, președintele Macron a mers la Moscova într-o încercare (dovedită ulterior zadarnică) de a opri invazia.

Niciunul dintre liderii occidentali nu a manifestat atâta deschidere față de Vladimir Putin – nu în sensul de a-i face favoruri și de a încheia afaceri reciproc avantajoase – ci pentru deschiderea unui dialog strategic. Niciunul dintre liderii occidentali nu a făcut mai multe eforturi pentru a-l înțelege pe Vladimir Putin.

Și tocmai președintele Macron i-a atras atenția lui Vladimir Putin că este prizonierul propriilor povești atunci când acesta din urmă a invocate, din nou, tezele denazificării și dezarmării Ucrainei.

A ajuns Vladimir Putin să-și creadă propria propagandă?

Aceasta este o întrebare tulburătoare.

Atunci când a ordonat invadarea Ucrainei, Vladimir Putin a plecat pe un drum fără de întoarcere. Orice revenire la situația anterioară a devenit imposibilă – lumea nu va mai fi aceeași după 24 februarie 2022.

Liderul de la Kremlin nu se mai află în situația de a putea semna vreun acord credibil cu Occidentul și restul lumii. Cine să-i mai acorde un dram de încredere?

Acuzarea sa pentru crime împotriva umanității este inevitabilă. Sancțiunile care sufocă economia Rusiei sunt aici pentru a rămâne. I-a spus-o, de altfel, și Emmanuel Macron. Vladimir Putin tocmai și-a condamnat țara la o lungă suferință.

Confruntat cu o rezistență neașteptată din partea ucrainenilor, după ce propagandiștii Kremlinului le negaseră dreptul de existență ca națiune și stat suveran, Vladimir Putin a ales calea terorii.

Distruge orașe și sate, bombardează ținte civile, atacă instalații nucleare și amenință cu bomba atomică.

Vladimir Putin este un animal încolțit, care nu mai are ce pierde, înconjurat de dulăi credincioși, pe care i-a hrănit. Vladimir Putin a transformat lumea într-un loc foarte periculos.

Președintele Emmanuel Macron tocmai ne-a spus asta.

Autor

Ovidiu Nahoi

Ovidiu Nahoi, jurnalist, este redactor-șef al RFI România, interesat de politica pe plan local și european. A activat în cadrul primului radio independent român, Uniplus, imediat după decembrie 1989, a lucrat ca reporter, realizator de documentare şi articole de analiză la agenţia de presă Mediafax, apoi la Evenimentul Zilei. A fost redactor şef adjunct al cotidianului Adevărul, redactor șef al revistelor Foreign Policy România și Historia. Ovidiu Nahoi a condus și biroul de la Bruxelles al cotidianului Adevărul. A fost realizator TV la The Money Channel și contributor al publicațiilor Dilema Veche și Newsweek România. Colaborează la Santinela.

Publică un comentariu

Abonează-te
Anunță-mă când
guest
Comentarii: 0
Comentarii din cadrul articolului
Toate comentariile