Indiferent dacă își retrage trupele sau încearcă să bombardeze orașele ucrainene pentru a le supune, președintele Rusiei Vladimir Putin a pierdut deja războiul pe care l-a lansat împotriva țării, a susținut istoricul israelian Yuval Noah Harari.
„Acest război nu este despre cucerirea acestui oraș sau a acelui oraș. Putin poate cuceri toată Ucraina, este complet adevărat”, a declarat Harari vineri pentru Canalul 12 al televiziunii israeliene, rezumat de cotidianul Times of Israel. „Dar acest război este legat de însăși existența unui popor ucrainean.”
Putin, a spus el, a început războiul „pentru că are o fantezie pe care și-a construit-o în cap că nu există un popor ucrainean, că ucrainenii sunt de fapt ruși, că vor să facă parte din Rusia și că doar o mică bandă iudeo-nazistă aflată la putere îi împiedică.”
Putin credea că va intra, președintele Volodimir Zelenski va fugi, armata se va preda și populația „va saluta tancurile rusești cu flori”, dar „a greșit de la cap la coadă”.
Zilele trecute, a spus Harari, au demonstrat că „există un popor ucrainean; Zelenski nu a fugit; armata ucraineană luptă cu disperare; iar populația aruncă cocktail-uri Molotov în tancuri, nu cu flori”.
„Da, el poate cuceri această țară, dar nu o va putea păstra… Nu există nicio șansă. Cu fiecare zi care trece, el seamănă din ce în ce mai multe semințe de ură între ucraineni și ruși – care nu se urau până acum. Erau din aceeași familie. Aceasta este o ură care va dăinui pentru multe generații. Prin propria sa mână, el se asigură că nu există nicio șansă ca ei să se unească.”
Dar Harari a recunoscut că există un pericol real ca Kievul și alte orașe să devină următorul Alep – orașul sirian care a fost lovit de forțele ruse, provocând o tragedie nespusă.
Când oameni ca Putin se confruntă cu o realitate rece, dură, care nu le place, a spus el, ei tind „să încerce să spargă realitatea”. Istoricul și-a exprimat speranța că poporul rus nu va permite ca așa ceva să se întâmple.
„Un lucru este să trimiți bombardierele la Alep, când cei care luptă sunt sirieni și cei uciși sunt sirieni, și altceva este când este la ușa Rusiei, când sunt soldați ruși uciși, când sunt rude [rănite], ” a spus el, remarcând relațiile familiale dintre mulți ruși și ucraineni.
„Nu cred că lui Putin îi pasă. În ceea ce îl privește, milioane de oameni pot muri, milioane își pot pierde casele. Dar cred că poporului rus îi va păsa. Și sper că poporul rus nu va lăsa să se întâmple așa ceva.”
Harari a lăudat lupta aprigă a poporului ucrainean pentru casa sa. Spre deosebire de ruși, a spus el, ucrainenii au ales democrația.
„Au fost la aceeași răscruce [ca și Rusia] după dizolvarea Uniunii Sovietice și au ales democrația. Și când cineva a încercat regulat să-i amenințe democrația, ei au ales din nou democrația.”
Harari a deplâns efectele pe care războiul le-ar avea probabil la nivel global, inclusiv schimbarea priorităților bugetare în multe țări, ceea ce duce la o concentrare sporită asupra bugetelor de apărare, în detrimentul sănătății, bunăstării și educației.
El a mai spus că criza a arătat clar cât de relevantă rămâne amenințarea războiului nuclear.
„Oamenii au crezut că ‘armele nucleare sunt ceva din anii 1960, a existat o criză cubaneză a rachetelor…’ [Dar] ea este aici și acum – a durat trei zile de la izbucnirea războiului până la începutul amenințărilor cu arme nucleare.”
În ceea ce privește sancțiunile occidentale împotriva Rusiei, Harari a spus că Rusia are puține avantaje pentru economia sa dincolo de resursele sale naturale.
„Dacă Occidentul este inteligent, ceea ce ar trebui să facă nu sunt doar sancțiuni, ci un „Proiect Manhattan verde”. Energia verde care va înlocui petrolul și gazele din rolul lor central. Când prețul petrolului va coborî la 20 de dolari pe baril, va fi sfârșitul regimului lui Putin.”
Întrebat ce părere are despre comparațiile dintre campania lui Putin și expansionismul lui Adolf Hitler care a lansat cel de-al Doilea Război Mondial, Harari a spus că nu este un mare fan în a le compara pe cele două, deși a recunoscut că „există anumite asemănări.”
Cu toate acestea, el a subliniat: „Există o diferență foarte mare. Hitler avea o ideologie, iar poporul german era într-o mare măsură unit în spatele acestei ideologii. Aici este un război al unui singur om. Nu este un război al poporului rus. Poporul rus nu vrea asta.”
„Nu este nici măcar un război al acelui cerc restrâns din jurul lui Putin, acei oligarhi… Au iahturile lor, casele lor la Londra, castelele lor în Franța, avionul privat – asta își doresc de la viață.”
„Acesta este un eveniment istoric cu adevărat rar – al unui război întreprins de un singur om. Din păcate, este un om cu o putere uluitoare, care nu mai are toate țiglele pe casă”, a adăugat el.