Politică Tehnologie

Războiul cibernetic ruso-occidental – cel care nu se vede, dar se simte

Pixabay

Rusia are una dintre cele mai capabile și tehnologizate armate de pe planetă. Au capacități avansate de informații, utilizate în războiul informațional, războiul cibernetic și războiul electronic. Federația a folosit aceste tehnologii în ultimii ani în luptă în Siria, în Crimeea și în regiunea Donbas din estul Ucrainei.

Kremlinul aplică acum asupra Ucrainei tacticile deja testate, fiind încă de la început vorba de un război hibrid, o combinație de strategie militară convențională și un război ceva mai neconvențional, digital sau cibernetic.

Terenul de război a fost pregătit cu săptămâni înainte de invadarea Ucrainei, prin atacuri cibernetice asupra instituțiilor ucrainene. Înainte cu o săptămână de intrarea armatei ruse, aproximativ 70 de site-uri web guvernamentale ucrainene s-au prăbușit. Ucraina și Statele Unite au dat vina pe Rusia, conform The Conversation.

Mai multe site-uri web ale băncilor și ale departamentelor guvernamentale ale Ucrainei s-au prăbușit cu o zi înainte de începerea atacurilor pe teren, relatează BBC. Hackerii din Rusia au vizat atât ministere ucrainene, inclusiv Ministerul Afacerilor Interne, folosind un nou tip puternic de atac malware, care implică furtul și distrugerea datelor.

Pe măsură ce orașele ucrainene sunt atacate de forțele ruse, țara a suferit, de asemenea, multiple lovituri într-o campanie de atacuri cibernetice în derulare. Au existat cel puțin 150 de atacuri de acest tip în Ucraina doar după prima săptămână de la invazia Rusiei, arată Deutsche Welle.

Războiul cibernetic rusesc presupune, însă, o forță de atac mult mai periculoasă decât prăbușirea temporară a unor site-uri instituționale. Acesta include atacuri ale hackerilor, diseminarea dezinformării și a propagandei, participarea echipelor sponsorizate de stat la crearea și popularizarea unor bloguri politice, supravegherea internetului folosind tehnologia SORM, persecuția dizidenților cibernetici și alte măsuri active. Parte integrantă din tactica rusească este, de asemenea, negarea oricărui atac cibernetic efectuat.

O altă tehnică de război implementată de Rusia presupune războiul electronic, și descrie eforturile de a perturba sau de a direcționa greșit sistemele electronice ale inamicului, cum ar fi radarul și rețelele de comunicații. Poate include blocarea semnalelor radio, distrugerea de la distanță a circuitelor computerelor și falsificarea semnalelor GPS pentru a perturba navigația.

Hackerii occidentali – de la infractori la eroi ?

Războiul cibernetic nu este, însă, unidirecțional. Ofensiva occidentală este la fel de periculoasă. Ucraina a făcut apel la hackerii clandestini internaționali ca să se apere împotriva Rusiei. Ca urmare, grupul de hackeri Anonymous a publicat o declarație de război împotriva Rusiei. Anonymous a dezactivat mai multe site-uri web ale guvernului rus, revendicând peste 300 de incidente cibernetice, conform AFP.

Alte incidente au inclus furtul și publicarea datelor Departamentului rus al Apărării, care pot conține informații sensibile utile autorităților din Ucraina. Se pare că au fost accesate, de asemenea, e-mailuri de la producătorul de arme din Belarus Tetraedr și date de la Institutul Nuclear Rus, relatează Reuters.

Grupul Anonymous activează și cu o doză de umor în acest război cibernetic. Au revendicat inclusiv un atac asupra postului de știri Russia Today, controlat de stat, programându-l să cânte muzică ucraineană și să afișeze știri necenzurate despre conflict din surse de știri din afara Rusiei.

Cu toate acestea, este puțin probabil ca atacurile cibernetice revendicate de Anonymous să aibă un impact semnificativ asupra intenției sau tacticilor militare ale Rusiei. Aceste acțiuni ar putea, însă, oferi informații cheie despre strategiile specifice pe care Rusia le folosește, care ar fi valoroase pentru ucraineni și aliații lor.

Un alt beneficiu este că invazia asupra poporului ucrainean capătă mai multă publicitate – mai ales în Rusia, unde știrile sunt cenzurate în mod semnificativ. Acest lucru ar putea ajuta la contracararea mașinii interne de propagandă a Rusiei și ar putea prezenta o viziune mai echilibrată asupra evenimentelor.

Alături de Anonymous, un număr mare de profesioniști cibernetici ucraineni sau mondiali s-au oferit voluntari pentru a ajuta la apărarea cibernetică a Ucrainei. Voluntarii sunt organizați prin canale Telegram și alte aplicații criptate, arată The Conversation.

Atacurile cibernetice vor continua probabil să escaladeze de ambele părți, implicând atât actori statali, cât și non-statali. Centrul Național de Răspuns și Coordonare a Incidentelor Informatice din Rusia și-a ridicat nivelul de amenințare la „critic”, indicând îngrijorări legate de infrastructura rusă vizată prin atacuri cibernetice.

Autor

Anastasia Cristea

Santinela Secretary-General
Anastasia Cristea is a former intern of the European Parliament, having experience in the journalistic field through internships at the National Romanian Television (TVR), Digi24 and RFI Romania. She is a graduate of the Faculty of Journalism and Communication Sciences (FJSC), University of Bucharest, and of the Institut des Hautes Études en Communication Sociale in Brussels. She completed three master's programs - at the UNESCO Chairs Programme, at the Faculty of Political Science, University of Bucharest, and at the École des Hautes Études en Sciences Sociales in Paris. She currently teaches and is a PhD student at the FJSC Bucharest and at the University of Lorraine-Metz.

Publică un comentariu

Abonează-te
Anunță-mă când
guest
Comentarii: 0
Comentarii din cadrul articolului
Toate comentariile