Gând de rând

Despre haine

Împăratul s-a dus pe stadion într-o pufoaică Loro Piana de 12000 euro. Euro, nu ruble, că luxul occidental e bun pentru nebun, dar nu-i necesar poporului. Împăratul e gol, cu tot kevlarul clădit în jurul corpului, și capul e gol și sigur nici inimă n-are.

A adunat sau n-a adunat el 100.000 de oameni să-i vadă goliciunea pe stadion sau s-a bazat pe montajul cu filmări din 2021 pentru cadrele largi, ca să ascundă o piesă de teatru absurd cu o sută, două, de figuranți?

Eroul Ucrainei are peste două milioane și jumătate de urmăritori doar pe Facebook și, de fiecare dată când pune ceva pe stadionul ăsta online, zeci de mii de oameni îi trimit steaguri și inimi și Slava Ukraini. Pe ei nu i-a adus nimeni în autobuze să dea bine în cadru. Au venit singuri.

Zelenski are același tricou kaki de douăzecișitrei de zile. Peste el, o cămașă. N-ai unde să strecori o vestă antiglonț sub tricoul subțire, nici sub cămașă, dar nici n-ai nevoie când îți aperi copiii în loc să-i bombardezi pe ai altora în biserici și teatre.

Și nu doar el a abordat ținuta asta simplă. Delegația ucraineană care poartă negocierile arată atât de familiar în hanorace și pulovere și, zilele trecute, Macron a apărut și el într-un hanorac – probabil simți cum te strânge de gât cravata, deși nu-i de la cravată, când auzi atât de des la telefon cerbicia răului făcut cu intenție.

În România, într-o clădire ca o farfurie, crește un munte de haine. Când au fost noi, au valorat, în bani, mai mult decât pufoaica de paradă a lui Putin și bocancii de Pradă ai lui Kadîrov la un loc, iar acum au ajuns aici, în saci. În maldărul imens de haine sunt tricouri, bluze, cămăși, cămăși de noapte, geci, sacouri, rochii, maiouri, pulovere, fuste și pantaloni.

La Romexpo, unde poți ține concerte și mitinguri cu 5.000 până la 10.000 de oameni în picioare în vremuri liniștite, poți adăposti măcar 1.000.

DGASMB a umplut locul cu paturi pliante pregătite cu cearșafuri și perne și pături, prosoape și chiar papuci, și organizează asiduu de câteva zile spații pentru igienă, pentru spălatul rufelor, cantină și supermarket gratuit cu produse de bază pentru refugiați.

Tot de câteva zile, aici se sortează continuu, împreună cu voluntarii, haine donate. E un munte de haine, crescut până la tavanul Romexpo, care îi va îmbrăca în perioada grea care urmează pe cei fugiți de război.

Iar cei care sortează donațiile poartă pulovere, tricouri și hanorace.

Autor

Alina Voinea

Antreprenoare, activistă pentru drepturile persoanelor aflate în dificultate, mamă. Președinta Asociației SUPRA și inițiatoare a proiectului civic „CereUnManual”, prin care se asigură manuale școlare adaptate și accesibile pentru copiii cu cerințe educaționale speciale. Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării la Universitatea București, master la Facultatea de Sociologie și Asistență Socială în cadrul aceleiași universități.

Publică un comentariu

Abonează-te
Anunță-mă când
guest
Comentarii: 0
Comentarii din cadrul articolului
Toate comentariile