Politică

Anti-vacciniștii care au folosit Steaua lui David, vinovați de încălcarea legii anti-naziste din Austria

Doi anti-vacciniști din Austria, care au purtat Steaua lui David pentru a-și promova teoriile conspiraționiste, au fost condamnați pentru încălcarea unei legi anti-naziste, relatează Jewish Chronicle.

Un tribunal din Viena a constatat că inculpații – cunoscuți doar ca domnul K și domnul B – au “minimalizat în mod grosolan” Holocaustul și au încălcat legea austriacă de interzicere a activităților naziste.

Cei doi bărbați au purtat stele galbene din pâslă pe care era inscripționat cuvântul “ungeimpft” (nevaccinat) la demonstrațiile anti-vacciniste din capitala Austriei. Atât K, în vârstă de 50 de ani, și B, în vârstă de 34 de ani, s-au declarat nevinovați.

Avocatul celor doi bărbați, dintre care niciunul nu este vaccinat, a susținut în instanță că aceștia au suferit de “temeri” cu privire la consecințele pe care reglementările austriece Covid-19 le-ar avea asupra vieții lor profesionale și personale.

Ei au fost condamnați la 15 luni de închisoare cu suspendare și la trei ani de probațiune. Condamnările lor au fost pronunțate la o lună după ce comunitatea evreiască din Austria a susținut o propunere de modificare a Legii de interzicere a țării, care ar interzice în mod explicit exploatarea Holocaustului prin intermediul imaginilor și al sloganurilor care au fost văzute la protestele anti-vaccinale din Austria. Președintele comunității evreiești din Viena, Oskar Deutsch, a avertizat luna trecută: “Această batjocură la adresa victimelor Holocaustului și a supraviețuitorilor trebuie să înceteze”.

Steaua galbenă a fost impusă evreilor de către naziști și aliații lor în timpul celui de-al doilea război mondial. Mulți dintre cei care au fost obligați să o poarte au fost ulterior deportați și exterminați.

Între timp, Consiliul Central al Evreilor din Germania a cerut luarea de măsuri împotriva unui neonazist din orașul Halle, din estul țării, care vindea simboluri ale Stelei lui David marcate cu “ungeimpft”. Președintele Consiliului Central, Josef Schuster, a declarat că “comparațiile flagrante cu epoca nazistă” sunt “disprețuitoare față de umanitate și total lipsite de respect”.

Comerciantul a susținut că steaua se referă la “stigmatizarea unor grupuri de persoane care au fost marcate cu semne pentru a le exclude”.

Austria și Germania au legi stricte care incriminează memorialistica nazistă și negarea Holocaustului.

Autor

Petru Clej

Petru Clej este jurnalist freelance, care locuiește și lucrează la Londra din 1991. În prezent el este corespondent RFI România, G4Media și Anima News, după a ce a lucrat la redacția română a BBC World Service mai bine de 17 ani.
Este specializat pe problema antisemitismului, Holocaustului și rasismului și a realizat numeroase materiale pe această temă pentru BBC, RFI, Jewish Chronicle, Dilema Veche, G4Media și Anima News.
A înființat și este administratorul grupului Facebook ANTISEMITISMUL ESTE OTRAVĂ și participă activ pe mai multe grupuri dedicate combaterii antisemitismului și rasismului.

Publică un comentariu

Abonează-te
Anunță-mă când
guest
Comentarii: 0
Comentarii din cadrul articolului
Toate comentariile