Factcheck

Fake news – Existența unui nor toxic deasupra României

Pe aplicația Whatsapp s-a răspândit un fake news care anunță prezența deasupra României a unui nor toxic cu sulf, plumb și alte metale grele. Mesajul era unul cu caracter alarmist, fără vreun fundament științific și fără să fie bazat pe vreo declarație oficială.

Știrea a fost dezmințită de autoritățile române. Ministerul Mediului și ANM spun că nu există pericolul unui nor toxic în România în următoarele două zile. „Nu au fost și nici nu vor fi înregistrate depășiri ale concentrației de monoxid de carbon în aer”, este anunţul oficial.

„Ca urmare a răspândirii pe canalul WhatsApp a unui mesaj prin care se prezintă că mâine, pe teritoriul României va fi prezent un nor toxic care ar conține sulf, plumb și alte metale grele, format în urma bombardamentelor din Ucraina, vă informăm că informațiile prezentate sunt false și se înscriu în spectrul informațiilor de tip FAKE NEWS.

Conform datelor furnizate de CAMS (Serviciul de Monitorizare a Atmosferei Copernicus), pe parcursul zilei de astăzi și mâine, deasupra României, concentrațiile de monoxid de carbon nu vor avea valori ridicate.

Ne delimităm ferm de informațiile regăsite în mesajul din imaginea de mai jos care au ca scop precis generarea sentimentului de panică în rândul comunităților. Vă rugăm să NU DISTRIBUIȚI astfel de mesaje!”, este mesajul postat de DSU pe Facebook.

„În momentul de față nu există niciun risc ca un nor de fum toxic să se deplaseze dinspre Ucraina spre România. Situația se poate schimba, suntem în contact permanent cu domnul Arafat, cu ISU, pentru a putea face avertizările în timp util. Azi dimineață, inclusiv în zona Constanța, s-a constatat că mișcările de mase de aer nu favorizează deplasarea niciunui nor de fum dinspre Ucraina spre România”, a declarat Ministrului Mediului, Apelor şi Pădurilor, Tanczos Barna, citat de Digi24.

Autor

Anastasia Cristea

Santinela Secretary-General
Anastasia Cristea is a former intern of the European Parliament, having experience in the journalistic field through internships at the National Romanian Television (TVR), Digi24 and RFI Romania. She is a graduate of the Faculty of Journalism and Communication Sciences (FJSC), University of Bucharest, and of the Institut des Hautes Études en Communication Sociale in Brussels. She completed three master's programs - at the UNESCO Chairs Programme, at the Faculty of Political Science, University of Bucharest, and at the École des Hautes Études en Sciences Sociales in Paris. She currently teaches and is a PhD student at the FJSC Bucharest and at the University of Lorraine-Metz.

Publică un comentariu

Abonează-te
Anunță-mă când
guest
Comentarii: 0
Comentarii din cadrul articolului
Toate comentariile