Factcheck

Fake news – filmări false cu scene de război care ar fi, de fapt, regizate

Parte din narațiunile pro-ruse care doresc să nege sau să minimizeze efectele războiului în Ucraina, unele fake news-uri populare în spațiul românesc arată scene regizate, preluate din filme, prezentate ca fiind scene de război în Ucraina. Fake news-urile mizează pe ideea că situația din Ucraina este prezentată mult mai dramatic decât este în realitate, și că autoritățile ucrainene plătesc actori care să joace rolul victimelor războiului.

În acest sens, versiuni diferite ale unui videoclip în care apare o mulțime, care este rugată de un regizor să alerge și să țipe de frică, au strâns sute de mii de vizionări pe mai multe platforme online. Se pretinde că videoclipul a fost „scos” din Ucraina, sugerându-se că unele dintre scene sunt inventate de presă, arată Libertatea.

Imaginile din culisele filmului „Invasion Planet Earth” sunt distribuite în contextul invaziei Ucrainei. Fake-ul a apărut pe Youtube. Însă scena a fost de fapt filmată în Victoria Square din orașul Birmingham, în 2013, pentru filmul științifico-fantastic, care la acea vreme era intitulat „Kaleidoscope Man”. Regizorul filmului, Simon Cox, a scris pe Twitter că a fost „șocat” să vădă că filmările lui „sunt folosite astfel”, conform BBC.

Autor

Anastasia Cristea

Santinela Secretary-General
Anastasia Cristea is a former intern of the European Parliament, having experience in the journalistic field through internships at the National Romanian Television (TVR), Digi24 and RFI Romania. She is a graduate of the Faculty of Journalism and Communication Sciences (FJSC), University of Bucharest, and of the Institut des Hautes Études en Communication Sociale in Brussels. She completed three master's programs - at the UNESCO Chairs Programme, at the Faculty of Political Science, University of Bucharest, and at the École des Hautes Études en Sciences Sociales in Paris. She currently teaches and is a PhD student at the FJSC Bucharest and at the University of Lorraine-Metz.

Publică un comentariu

Abonează-te
Anunță-mă când
guest
Comentarii: 0
Comentarii din cadrul articolului
Toate comentariile