Factcheck

Fake news – victimele războiului din Ucraina ar fi, de fapt, actori machiați

Pe internet a circulat un videoclip în care apar doi tineri, un bărbat și o femeie, cărora li s-a aplicat sânge fals pe față. Videoclipul, viral și în România, a strâns până acum milioane de vizualizări pe mai multe platforme online.

Videoclipul este distribuit ca presupusă dovadă că războiul din Ucraina este o farsă, iar victimele civile sunt de fapt „actori” – oameni angajați pentru a interpreta scenele unui atac, conform BBC.

Cu toate acestea, videoclipul nu are nicio legătură cu războiul. A fost filmat în 2020 pe platoul de producție al serialului TV ucrainean „Contamin”, în 2020, arată Libertatea.

Acest gen de dezinformări fac parte din narațiunile fake distribuite intens de propaganda pro-rusă, în încercarea de a minimiza efectele războiului din Ucraina.

Autor

Anastasia Cristea

Santinela Secretary-General
Anastasia Cristea is a former intern of the European Parliament, having experience in the journalistic field through internships at the National Romanian Television (TVR), Digi24 and RFI Romania. She is a graduate of the Faculty of Journalism and Communication Sciences (FJSC), University of Bucharest, and of the Institut des Hautes Études en Communication Sociale in Brussels. She completed three master's programs - at the UNESCO Chairs Programme, at the Faculty of Political Science, University of Bucharest, and at the École des Hautes Études en Sciences Sociales in Paris. She currently teaches and is a PhD student at the FJSC Bucharest and at the University of Lorraine-Metz.

Publică un comentariu

Abonează-te
Anunță-mă când
guest
Comentarii: 0
Comentarii din cadrul articolului
Toate comentariile