Politică

După 20 de ani: prima condamnare definitivă în România pentru negarea Holocaustului

Curtea de Apel București l-a găsit vinovat pe colonelul SRI în retragere Vasile Zărnescu pentru negarea Holocaustului, dar i-a dat doar un avertisment, anulând pedeapsa de 13 luni închisoare cu amânarea executării, pronunțată pe 4 februarie 2021 de Judecătoria Sectorului 3 București, împotriva căreia inculpatul a făcut recurs.

Instanța de fond îl condamnase pentru trei texte – fapta din data de 28.04.2013, site www.altermedia.info, articol intitulat „Falsitatea noțiunii de holocaustolog”, fapta din data de 11.02.2014, site www.altermedia.info, articol intitulat „Înșelătoria secolului XX”, fapta din data de 24.11.2017, cartea intitulată „Sabin Orcan Suporter”, publicată la editura Tempus București, expusă spre vânzare la librăria Eminescu din  București.

“În temeiul art.81 alin.1, 2 din Codul penal, aplică inculpatului un avertisment, în sensul de a-l atenționa ca pe viitor să nu mai săvârșească alte infracțiuni. Menține celelalte dispoziții ale sentinței penale apelate. În temeiul art.275 alin.3 Cod de procedură penală, cheltuielile judiciare din apel rămân în sarcina statului. Definitivă. Pronunțată în ședință publică astăzi, 31 martie 2022.”, se spune în decizia Curții de Apel București.

Aceasta este prima hotărâre definitivă de condamnare a unui inculpat pronunțată de o instanță din România pentru negarea Holocaustului, de la adoptarea Ordonanței de Urgență 31 pe 13 martie 2002, prin care această faptă a fost incriminată.

Vasile Zărnescu este cunoscut pentru numeroasele sale texte în care neagă Holocaustul printre care și cartea Holocaustul, gogorița diabolică, pentru care a fost urmărit penal. Cartea a fost retrasă din librării, dar poate fi achiziționată pe internet. El folosește în mod frecvent în textele sale termenul “jidan”.

Autor

Petru Clej

Petru Clej este jurnalist freelance, care locuiește și lucrează la Londra din 1991. În prezent el este corespondent RFI România, G4Media și Anima News, după a ce a lucrat la redacția română a BBC World Service mai bine de 17 ani.
Este specializat pe problema antisemitismului, Holocaustului și rasismului și a realizat numeroase materiale pe această temă pentru BBC, RFI, Jewish Chronicle, Dilema Veche, G4Media și Anima News.
A înființat și este administratorul grupului Facebook ANTISEMITISMUL ESTE OTRAVĂ și participă activ pe mai multe grupuri dedicate combaterii antisemitismului și rasismului.

Publică un comentariu

Abonează-te
Anunță-mă când
guest
Comentarii: 1
Cele mai vechi
Cele mai noi Cele mai apreciate
Comentarii din cadrul articolului
Toate comentariile
calugaru
calugaru
1 an în urmă

Dumnezeu sa-l primeasca cat de repede la dreapta lui…la fel tot neamul lui…Amen Romanii nu avem nevoie de o asemenea spurcaciune !