Politică

Franța: Alegeri prezidențiale cu emoții

Sursa: https://www.ifop.com/presidentielle-2022/
Sursa: https://www.ifop.com/presidentielle-2022/

Mai sunt câteva zile până la Prezidențialele din Franța. Cursul care părea să curgă liniștit către o victorie lejeră a lui Macron a devenit brusc agitat, odată cu începerea războiului din Ucraina.

Conform IFOP (ca și al celorlalte agenții de sondaje), turul 2 va fi, fără dubii, între Macron și Le Pen. Însă avansul lui Macron a scăzut amenințător în ultimele două săptămâni, la numai 4 pp (fusese, la un moment dat, de 15 pp).

Se pare că președintele în exercițiu plătește scump nota convorbirilor telefonice cu Kremlinul. Nici refuzul lui Macron de a participa la tradiționala dezbatere în direct de la televiziunea publică nu pare să fi fost pe placul publicului francez.

Marine Le Pen, candidata Adunării Naționale (fostul Front National), a avut dificultăți în a-și apropria voturile segmentului naționalist-populist, pentru care s-a aflat în competiție cu populistul Eric Zemmour.

Aparent, în ultimele săptămâni, alegătorii de extremă dreaptă au reconsiderat votul util și s-au grupat în preferința pentru candidata cu mai multe șanse (și cu un discurs mai puțin extravagant). Așa se face că, intenția de vot pentru Le Pen a crescut de la 17% la 23,5%.

Valerie Pécresse, candidata dreptei „clasice”, a devenit irelevantă, scăzând sub 10% – ca și rebelul Zemmour.

Stânga s-a regrupat în spatele candidaturii eternului Mélenchon, care ar putea arbitra soarta turului II.

Va trebui să așteptăm duminică închiderea urnelor și primele exit poll-uri, căci ierarhia primelor două locuri este extrem de disputată. Surprizele nu sunt excluse, mai ales dacă se confirmă previziunile unei prezențe la vot reduse.

Autor

Mircea Kivu

Publică un comentariu

Abonează-te
Anunță-mă când
guest
Comentarii: 0
Comentarii din cadrul articolului
Toate comentariile