Factcheck

Fake news – Microcipurile care ar înlocui, pe viitor, certificatele COVID-19

În spațiul online circulă mai multe articole care sugerează că „în curând, un microcip va fi implantat în corpul uman pentru a înlocui certificatul verde COVID”, iar „implementarea acestui plan pe scară largă nu poate fi împiedicată”.

Acest fake news pornește de la un produs-experiment dezvoltat de o firmă suedeză. O firmă startup din Suedia a creat un microcip care poate fi implantat sub piele, acesta afișând detaliile certificatului Covid când este scanat. Cu toate acestea, acest microcip nu înlocuiește oficial documentele de vaccinare, poate fi achiziționat doar în Suedia și nu este încă disponibil pe scară largă, conform AFP.

Afirmațiile cu privire la vaccinurile care ar conține un „microcip” ca modalitate de control al populației de la distanță sunt printre cele mai răspândite afirmații eronate despre vaccinurile împotriva COVID-19. Acestea au circulat de la începutul pandemiei, cu mult timp înainte ca vaccinurile împotriva COVID-19 să fie autorizate și administrate la nivelul populației generale. Ele fac parte din campaniile de narațiuni fake distribuite de mișcările anti-vacciniste.

Informații de context – Potrivit EU Fact Check, în prezent, numărul de persoane care au optat pentru implantarea unui microcip este de aproximativ 6.000, inclusiv cei care au obținut un microcip înainte de pandemie. În Suedia, persoanele au optat pentru aceste microcipuri implantate pentru a-și face viața de zi cu zi mai ușoară, practica devenind populară încă din 2014, pentru accesul în locuință, birou, sălile de sport sau pentru stocarea informațiilor de contact în caz de urgență, sau chiar pentru achiziționarea biletelor.

Autor

Anastasia Cristea

Santinela Secretary-General
Anastasia Cristea is a former intern of the European Parliament, having experience in the journalistic field through internships at the National Romanian Television (TVR), Digi24 and RFI Romania. She is a graduate of the Faculty of Journalism and Communication Sciences (FJSC), University of Bucharest, and of the Institut des Hautes Études en Communication Sociale in Brussels. She completed three master's programs - at the UNESCO Chairs Programme, at the Faculty of Political Science, University of Bucharest, and at the École des Hautes Études en Sciences Sociales in Paris. She currently teaches and is a PhD student at the FJSC Bucharest and at the University of Lorraine-Metz.

Publică un comentariu

Abonează-te
Anunță-mă când
guest
Comentarii: 0
Comentarii din cadrul articolului
Toate comentariile