Factcheck

Fake news: descoperirea cadavrelor în Bucha, Ucraina a fost „înscenată” cu „actori”

Autoritățile ucrainene au declarat că persoanele ucise descoperite la 2 aprilie 2022 în orășelul Bucha erau civili omorâți de forțele ruse în retragere, acuzații pe care Moscova le-a negat.

Mai multe postări distribuite pe rețelele de socializare – inclusiv de la autoritățile ruse – au susținut că scena a fost regizată de forțele ucrainene, iar unele dintre așa-zisele cadavre au fost filmate în mișcare. Acest fake news – viralizat rapid – întărește narațiunea principală a Rusiei, care neagă violențele de pe teritoriul ucrainean și susține ideea de intervenție militară pacifistă a Kremlinului.

Pe 3 aprilie, ministerul rus al Apărării a distribuit pe feed-ul său Telegram – care are aproape 200.000 de urmăritori – un videoclip de 21 de secunde al scenei alături de un comentariu că este „fals”.

„Videoclipul cu cadavrele este derutant: aici, la 12 secunde, „cadavrul” din dreapta își mișcă mâna. La 30 de secunde în oglinda retrovizoare, „cadavrul” se așază. Corpurile din videoclip par să fi fost aranjate în mod deliberat pentru a crea o imagine mai dramatică”, se arată în postarea Telegram.

Afirmația că filmările au fost manipulate s-a răspândit rapid pe rețelele de socializare în mai multe limbi.

Jurnaliştii AFP de la fața locului au confirmat că au văzut cadavre care au fost lăsate de câteva zile; Imaginile folosite pentru a susține afirmațiile înșelătoare nu arată corpurile în mișcare.

În postările înșelătoare, videoclipul a fost încetinit. Calitatea este, de asemenea, diminuată în comparație cu videoclipul distribuit de ministerul ucrainean al apărării. Dar, după cum au observat mulți utilizatori ai rețelelor sociale, o privire atentă la secvența în imagini de calitate superioară demonstrează faptul că acele corpuri nu se mișcă.

Autor

Anastasia Cristea

Santinela Secretary-General
Anastasia Cristea is a former intern of the European Parliament, having experience in the journalistic field through internships at the National Romanian Television (TVR), Digi24 and RFI Romania. She is a graduate of the Faculty of Journalism and Communication Sciences (FJSC), University of Bucharest, and of the Institut des Hautes Études en Communication Sociale in Brussels. She completed three master's programs - at the UNESCO Chairs Programme, at the Faculty of Political Science, University of Bucharest, and at the École des Hautes Études en Sciences Sociales in Paris. She currently teaches and is a PhD student at the FJSC Bucharest and at the University of Lorraine-Metz.

Publică un comentariu

Abonează-te
Anunță-mă când
guest
Comentarii: 0
Comentarii din cadrul articolului
Toate comentariile