Factcheck

Fake news: Tweet CNN despre copiii-soldați care luptă în Ucraina, modificat digital

Pe Twitter, Facebook, Telegram și Instagram a circulat o imagine care pretinde să arate tweetul CNN susținând faptul că există copii-soldați care luptă în estul Ucrainei. Materialul este modificat digital și nu a fost postat de către cunoscuta instituție de presă americană.

Imaginea arată un tweet care pare să fi fost trimis pe 11 aprilie 2022 de către contul de Twitter al CNN (@CNN), cu textul: „Pe măsură ce luptele se intensifică în estul Ucrainei, copiii curajoși se înscriu pentru a lupta împotriva invadatorilor ruși. Am vorbit cu o fată, pe nume Olga din Zaporizhzhia, în vârstă de 12 ani, care ne spune povestea ei, cum a luat arma în mână pentru a lupta cu trupele invadatoare rusești.” Presupusul tweet pare să fi adunat 3.700 de aprecieri, 186 de retweeturi și 29 de citate.

Un purtător de cuvânt al CNN a confirmat pentru Reuters că un astfel de tweet nu a fost publicat de presă. De asemenea, o căutare avansată Google nu a dezvăluit niciun articol de știri sau conținut legat de presupusul tweet CNN.

O căutare inversă a imaginii a arătat că imaginea asociată cu tweet-ul fals a fost publicată într-un articol de The Times în august 2018, cu o legendă care spune: „Un lider de echipă urlă instrucțiuni în tabăra de copii ultranaționalistă Azovets din Ucraina”.

Tweet-ul este, așadar, un exemplu de „conținut impostor”, care este conținut care uzurpă identitatea unei surse de știri legitime. Este parte din narațiunile care țintesc spre agravarea situației din Ucraina, inducând panică și emoții negative puternice.

Autor

Anastasia Cristea

Santinela Secretary-General
Anastasia Cristea is a former intern of the European Parliament, having experience in the journalistic field through internships at the National Romanian Television (TVR), Digi24 and RFI Romania. She is a graduate of the Faculty of Journalism and Communication Sciences (FJSC), University of Bucharest, and of the Institut des Hautes Études en Communication Sociale in Brussels. She completed three master's programs - at the UNESCO Chairs Programme, at the Faculty of Political Science, University of Bucharest, and at the École des Hautes Études en Sciences Sociales in Paris. She currently teaches and is a PhD student at the FJSC Bucharest and at the University of Lorraine-Metz.

Publică un comentariu

Abonează-te
Anunță-mă când
guest
Comentarii: 0
Comentarii din cadrul articolului
Toate comentariile