Factcheck

Cât de expuși sunt românii la fake news?

Un studiu realizat de Centrul Euro-Atlantic pentru Rezilienţă (E-ARC) despre rezilienţa românilor la dezinformare demonstrează cât de expuși suntem la fake news-urile din spațiul virtual. Studiul s-a axat pe conspirațiile legate de crizele sanitare si geopolitice ale ultimilor doi ani ( pandemia de COVID-19 şi, într-o mică măsură, războiul din Ucraina).

Studiul demonstrează că 54,7% dintre români apreciază că în ultimele luni au fost expuşi la ştiri false sau dezinformări | 27,3% cred că Rusia este principala sursă a acţiunilor de propagandă. O altă concluzie a cercetătorilor este că peste 65% dintre români consideră că pandemia de Covid-19 a fost provocată de elitele globale pentru a impune controlul asupra populației lumii.

„Prezenţa on-line şi off-line a informaţiilor false sau înşelătoare, decalajul între volumul acestora şi capacităţile gestionarilor reţelelor sociale de a-l modera, dificultatea iniţială a autorităţilor de a pune imediat în mişcare mecanisme eficiente de informare corectă pentru publicul larg au avut drept consecinţă apariţia unui alt factor de stres la adresa societăţii: îngreunarea accesului la informaţie relevantă. Dezechilibrul creat astfel a condus uneori la variaţii de încredere a cetăţenilor în soluţiile propuse de comunitatea internaţională şi autorităţile române pentru limitarea contagiunii (purtarea măştii în public, limitarea dreptului de circulaţie, campania de vaccinare). (…) Efectul manipulării îl reprezintă subminarea încrederii populaţiei în orientarea strategică euroatlantică a României”, se arată în Barometrul rezilienţei societale la dezinformare, realizat de E-ARC.

Autor

Anastasia Cristea

Santinela Secretary-General
Anastasia Cristea is a former intern of the European Parliament, having experience in the journalistic field through internships at the National Romanian Television (TVR), Digi24 and RFI Romania. She is a graduate of the Faculty of Journalism and Communication Sciences (FJSC), University of Bucharest, and of the Institut des Hautes Études en Communication Sociale in Brussels. She completed three master's programs - at the UNESCO Chairs Programme, at the Faculty of Political Science, University of Bucharest, and at the École des Hautes Études en Sciences Sociales in Paris. She currently teaches and is a PhD student at the FJSC Bucharest and at the University of Lorraine-Metz.

Publică un comentariu

Abonează-te
Anunță-mă când
guest
Comentarii: 0
Comentarii din cadrul articolului
Toate comentariile