Economie

Uniunea Europeană finanțează prin PNRR instalarea masivă a panourilor solare pe blocurile din România

În condițiile în care facturile la energie au explodat în ultimele luni, (din cauza pandemiei, a războiului din Ucraina, a sancțiunilor aplicate Rusiei etc) o soluție pentru asociațiile de locatari este creșterea eficienței energetice a blocurilor pentru reducerea consumului și, complementar, producerea de energie verde ieftină, din surse regenerabile. Acum, acest lucru se poate face folosind fonduri europene nerambursabile.

Prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), Uniunea Europeană a alocat României 1 miliard de euro pentru reabilitarea energetică a blocurilor construite înainte de 2000 și 1,2 miliarde de euro pentru clădirile publice din țară. Se estimează că sumele vor ajunge pentru reabilitarea energetică și antiseismică, acolo unde e cazul, a 1000 – 1500 de blocuri de locuințe, dar și 2000 de clădiri publice.

Potrivit PNRR, pentru creșterea eficienței energetice a unei clădiri, pe lângă fondurile pentru anveloparea blocului pot fi solicitate fonduri pentru instalații de producere a energiei din surse regenerabile (solară, eoliană, geotermală etc).

Altfel spus, Asociațiile de proprietari pot instala pe blocuri panouri solare cu bani europeni, ceea ce ar putea duce la scăderea facturii la energie electrică a locatarilor și, într-o oarecare măsură, a facturii la gaz. Pentru reducerea facturii la gaz, care în ultimele luni a crescut și de până la patru ori, ar trebui ca încălzirea centralizată a locuințelor să fie cuplată și la panourile solare.

”Prin PNRR, Ministerul Dezvoltării finanțează și reabilitarea termică și seismică a clădirilor publice și rezidențiale, pentru care apelurile de proiecte au fost lansate în 1 aprilie, iar fondurile au fost accesate deja în proporție de peste 70%.”, a declarat ministrul Cseke Attila.

Ministrul Dezvoltării a subliniat : pentru a asigura dezvoltarea echitabilă a localităților, în această schemă de finanțare sunt prevăzute fonduri prealocate, garantate pentru fiecare comună, oraș, municipiu care depune solicitări de finanțare pentru investițiile ce pot fi accesate.

Astfel suma prealocată este de 12.350.000 euro pentru municipiul București și 12.155.000 euro pentru fiecare sector în parte, fiecare comună are o sumă prealocată în valoare de 324.770 euro, fiecare oraș poate accesa 3.189.815 euro, fiecare reședință de județ – 12.493.000 euro, în timp ce, pentru celelalte municipii, suma este de 4.193.550 euro. Acestea sunt plafoane maximale pentru finanțarea proiectelor eligibile.

Prin programul “Casa Verde” românilor li s-au promis subvenții pentru panouri solare încă din 2010. Fără rezultat.

România are, la rândul său, un program de instalare a capacităților de producere a energiei din surse regenerabile numit “Casa Verde”, gestionat de Adminstrația Fondului de Mediu. Programul a fost lansat încă din 2010 și prevedea ca solicitanților să li se deconteze aproximativ 4000 de euro, dar nu mai mult de 90% din investiție. Totuși, din diverse motive birocratice, programul de finanțare a bătut pasul pe loc până în 2021. A fost relansat în decembrie 2021, iar până în prezent au fost aprobate un număr infim de dosare, raportat la zecile de mii de cereri.

„Casa Verde” pentru sisteme Fotovoltaice este un program de finanțare prin care, în teorie, Administrația Fondului pentru Mediu își propune creșterea capacităților de producere a energiei electrice din surse regenerabile.

Banii acordați prin Casa Verde sunt decontați de Comisia Europeană prin diferite finanțări acordate României. Autoritățile europene vor să crească nivelul de energie curată folosită în locuințele de pe continent.

Autor

Costel Stroescu

Publică un comentariu

Abonează-te
Anunță-mă când
guest
Comentarii: 0
Comentarii din cadrul articolului
Toate comentariile