Politică Editorial

Dreapta maimuțardă – români în căutare de imitație politică

“Maimuțard” – un termen pe care l-am inventat acum vreo 10 ani în legătură cu românii care maimuțăresc dreapta politică americană și din alte părți ale lumii, fără să aibă nici cel mai vag habar de contextul politic din Statele Unite.

Originea măimuțărelii este reacția împotriva fenomenului corectitudinii politice cu precădere în Statele Unite, dar și, într-o măsură mai limitată, în Europa.

Numai că, aplicată în România, această apucătură se potrivește precum nuca în perete. În România, spre deosebire de Occident, multe dintre racilele care acolo au fost împinse la marginea discursului politic și public sunt încă o prezență curentă.

Să luăm de pildă misoginismul. Cazul actriței Viorica Vodă, care recent a dezvăluit hărțuirea sexuală la care a fost supusă timp de 20 de ani a dat prilejul unor remarci complet inacceptabile din partea fostului actor, senator, deputat european și candidat la președinția României, Mircea Diaconu. Astfel de remarci ar fi fost prompt amendate într-o democrație matură. În România, reacția a fost anemică și susținută de mulți pe rețelele sociale.

Astfel de misoginism a fost practicat în Statele Unite de președintele Donald Trump și de alți lideri autoritari ca Jair Bolsonaro în Brazilia, Vladimir Putin în Rusia sau Rodrigo Duterte în Filipine. Este interesant dacă maimuțarzii români care-i simpatizează pe acești lideri autoritari ar afla că prietena, soția, mama sau fiica lor ar fi supusă hărțuirii sexuale cum ar reacționa. Un caz similar este și violența domestică,            față de care atitudinea în țări ca Rusia de pildă este foarte permisivă.

Legat de aceasta este noua pasiune a maimuțarzilor pentru combaterea avorturilor la cerere, acum când Curtea Supremă a SUA se pregătește să restrângă dreptul la libera alegere a femeii în această privință. Din nou o maimuțăreală fără fond, într-o țară în care politica natalistă a regimului Ceaușescu (pe care maimuțarzii pretind a-l urî) a făcut ravagii pe termen lung și unde fertilitatea feminină este pe locul 2 în Europa (după Franța), așa cum arăta recent într-un articol pe Santinela.net colegul nostru Mircea Kivu.

Un alt domeniu preferat al maimuțarzilor este homofobia. Aici sunt inspirați de cultele neoprotestante americane, dar și de Biserica Ortodoxă Română, care au stat în spatele referendumului eșuat pentru familie din 2018. Din nou, contextul este total diferit într-o țară ca România unde relațiile sexuale între persoane de același sex au fost dezincriminate abia în 2001 și unde discursul homofob la nivelul populației este extrem de răspândit. Aici ei adoptă discursul unor lideri politici homofobi europeni, din nou Putin, dar și Jarosław Kaczyński din Polonia sau Viktor Orban din Ungaria, care au folosit cu succes homofobia în scop electoral.

Maimuțarzii se declară anti-globaliști după modelul Trump și au diverși cai de bătaie favoriți: George Soros (cu accente antisemite, la care voi reveni), Bill Gates (cu accente anti-vacciniste) și profesează un anti-europenism uneori vehement inspirat de lideri ai dreptei populiste din Europa – Marine Le Pen, Viktor Orban sau Matteo Salvini – cu toții care au avut declarații românofobe în trecut. Din nou, un miros de ipocrizie, date fiind avantajele considerabile ale globalizării și integrării în Uniunea Europeană aduse României, nu în ultimul rând tehnologia folosită de maimuțarzi ca să-și debiteze inepțiile și infamiile.

Pentru dreapta maimuțardă rasismul este o orientare autohtonă care se hrănește din influențe americane. Fenomenul Black Lives Matter, apărut în 2020 și unele excese ale mișcării anti-rasiste i-au încurajat pe maimuțarzii români în răfuielile lor tradiționale cu romii și i-au pus în postura de a-l apăra pe Trump și pe adepții săi cu prilejul rebeliunii de la Capitoliu din 6 ianuarie 2021, unde au fost implicați și suprematiști albi.

Și tot ca o derivată a maimuțărelii inspirate din Statele Unite este discursul anti-liberal în privința unor tendințe “progresiste” (termen de ocară în narațiunea maimuțardă) din viața academică, din nou firave în România, în comparație cu SUA.

În privința antisemitismului, fenomen cu o creștere îngrijorătoare în Occident, maimuțarzii colportează tot felul de terorii ale conspirației, în care din nou Soros, Rotschild, “Big Pharma”, FMI, Bilderberg și alte personalități sau organizații nu sunt altceva decât instrumente în mâna “evreilor care conduc lumea”, termen care revine în mod oblic în discursul unor lideri autoritari sau chiar direct – Alexander Lukașenko.

În ura lor față de tot ce pare a fi de stânga (sau “leftard” – alt termen de predilecție al maimuțarzilor) aceștia au luat ca țintă sectorul public, mai precis “bugetarii” – descriși drept un fel de paraziți de aceiași maimuțarzi care se plâng de calitatea învățământului sau a sănătății – ambele sectoare predominant publice.

În privința economiei, maimuțarzii critică neo-liberalismul legat de globalizare și laudă politicieni ca Viktor Orban pentru intervenția lor în economie, de exemplul controlul prețurilor, care îi apropie, paradoxal, de stânga.

În sfârșit maimuțarzii folosesc din belșug termeni ca neo-marxiști, sexo-marxiști, bolșevici, neo-bolșevici, de cele mai multe ori netam-nesam fără să înțeleagă despre ce vorbesc.

Aș spune că maimuțarzii de dreapta sunt niște neadaptați ai societății actuale cu schimbările uneori brutale și pe care ei nu le înțeleg. Ei încearcă să-și construiască un model după ce văd în Statele Unite și în Occident, dar și la lideri autoritari din lumea întreagă, de multe ori influențați de știri false și teorii ale conspirației. Mai rău este că acești oameni acumulează venin și în cel mai bun caz își pot face rău singuri, iar în cel mai rău caz pot dăuna altora și societății în general.

Autor

Petru Clej

Petru Clej este jurnalist freelance, care locuiește și lucrează la Londra din 1991. În prezent el este corespondent RFI România, G4Media și Anima News, după a ce a lucrat la redacția română a BBC World Service mai bine de 17 ani.
Este specializat pe problema antisemitismului, Holocaustului și rasismului și a realizat numeroase materiale pe această temă pentru BBC, RFI, Jewish Chronicle, Dilema Veche, G4Media și Anima News.
A înființat și este administratorul grupului Facebook ANTISEMITISMUL ESTE OTRAVĂ și participă activ pe mai multe grupuri dedicate combaterii antisemitismului și rasismului.

Publică un comentariu

Abonează-te
Anunță-mă când
guest
Comentarii: 0
Comentarii din cadrul articolului
Toate comentariile