Economie Editorial

SOLUȚIE LA CRIZA GAZELOR : UE să plafoneze prețurile gazelor rusești – Raport Expert Forum

Miniştrii energiei din UE se întâlnesc marți, 26 iulie, la Bruxelles, ca să discute ce e de făcut cu gazele ruseşti.

În preajma acestei reuniuni de criză, think tank-ul românesc Expert Forum (EFOR) publică un raport (vezi link mai jos), afirmând că are o soluţie „simplă, verificată la detaliu şi ucigătoare pentru liderul de la Kremlin, Vladimir Putin: plafonarea drastică a preţului de achiziţie în UE”, spun analiștii EFOR.

„Fiindcă ce nu v-au spus la şcoală e următoarea treabă: nu noi depindem de Rusia, ci ea depinde major de piaţa UE. In prezent, Rusia e cu rezervoarele aproape pline şi nu mai are unde stoca sau vinde gaze prin conducte; oprirea producţiei implică preţuri ruinătoare pentru Gazprom, care intră în faliment,” scrie Sorin Ioniță, analist EFOR, pe pagina sa de Facebook.

„Vedeţi cifrele şi detaliile analizei din raportul EFOR (link mai jos). Totul a fost verificat de specialista EFOR pe Energie Ana Otilia Nuțu cu experţi din regiune şi funcţionează,” continuă Ioniță.

Analistul EFOR mai spune că Ministrul român al Energiei, Virgil Popescu a citit raportul, la fel și ambasada Ucrainei şi alte reprezentanţe diplomatice în capitala României

El îi îndeamnă pe europarlamentarii români să facă ce presiuni pot, în scurtul timp rămas, pentru ca discuţia în jurul raportului EFOR să ajungă până marți la cât mai mulţi parlamentari de la din Bruxelles, în ciuda vacanţei.

„Trebuie evitat începutul de panică în statele membre, menţinută unitatea de decizie a UE şi combătute poziţiile de idioţi utili ai Gazprom din România şi din regiune (precum cea a guvernului Viktor Orban),” conchide Sorin Ioniță.

Keep calm & dezumflaţi cacealmaua lui Putin cu gazele


În preambulul raportului, EFOR scrie :

În ciuda panicii generalizate, UE are un avantaj decisiv contra Rusiei când vine vorba de gaze. În realitate, Rusia nu poate juca mult timp jocul reducerilor selective: pur și simplu n-are cum opri producția fără costuri insuportabile și fără a deteriora grav capacitatea de producție pe termen lung, nu poate consuma mai mult, stoca mai mult și nu poate vinde mai mult în afara UE decât a făcut deja. UE își poate coaliza toți membrii și vocile disidente într-un efort comun de limitare și eficient împotriva șantajului cu privire la gaze al Kremlinului prin stabilirea unui plafon la nivelul UE la prețurile gazelor rusești, cuplat cu un mecanism simplu de solidaritate.

Pana acum șantajul Gazprom asupra țărilor și companiilor europene cheie dă roade: amenințarea cu o reducere totală a livrărilor până la iarnă duce la o panică generalizată pentru factorii de decizie și pentru public. În realitate, presiunea Kremlinului asupra UE este aproape de zero din vară până la sfârșitul anului. Gazprom a mizat până acum pe reduceri de gaze care vizează clienți individuali sau state pentru a împinge creșteri ale prețurilor spot pe piețele UE, încasând sume mari din contractele pe termen lung rămase care sunt legate de prețurile spot. Acesta este motivul pentru care Rusia câștigă acum mai mulți bani din gaz decât anul trecut, în ciuda reducerii cantităților livrate.

Urgența este așadar să 1) înțelegem cât de mult poate juca Gazprom acest joc pentru restul anului și 2) să elaborăm o sancțiune care să mențină toată UE unită.

Textul integral al raportului EFOR:

https://expertforum.ro/en/keep-calm-putin-bluff/

 

Autor

Roxana Dascălu

Redactor-șef Santinela
Roxana Dascălu are o experiență de un deceniu la agenția internațională de presă Reuters, cu reportaje despre tranziția de la comunism la o societate democratică, cu economie de piață, a României și țărilor din Estul Europei. A colaborat și cu Economist Intelligence Unit și Oxford Business Group. În prezent, este stabilită în sudul Franței, și continuă să publice în presa română articole despre cultură și viața politică din Hexagon și nu numai.

Publică un comentariu

Abonează-te
Anunță-mă când
guest
Comentarii: 0
Comentarii din cadrul articolului
Toate comentariile