După doi ani de restricții pandemice, concertele au reapărut, timid, întâi în cluburi, cu număr de participanți limitat de spațiul interior. Odată cu venirea verii însă, numărul evenimentelor în aer liber, cu multe persoane, a explodat, iar fotografiile cu mulțimi de oameni arată că nimănui nu-i mai pasă de posibilitatea unei infecții covid sau că nevoia de astfel de manifestări este atât de mare, încât participanții pur și simplu își asumă riscul.
“O să îmi suflu nasul și gata”, bravează un tânăr cu maieu cu Judas Priest, pe care este imprimată o lamă de ras. Maieul este de fapt un tricou ușor decolorat, ale cărui mâneci au fost tăiate rudimentar, cu foarfeca, iar tânărul are 34 de ani și un job serios în restul timpului.
Bravade ca: “trece cu bere”, “dă-i cu țuică!”, “ficatul să țină, că plămânul duce”, “mă f… în covidul lor”, sunt afirmate cu mâna pe paharul de festival și cu țigara între degete, de majoritatea celor care aud că se discută despre pandemie. Iar motivul pentru o astfel de atitudine este nu doar acela că distracția și socializarea au lipsit doi ani, ci altul, mult mai profund.
Despre obișnuiții concertelor rock și metal se spune adesea că sunt persoane imature, adolescenți perpetuu, care “nu vor să intre în rândul lumii”. Mulțimi de Peter Pani și Wendy, pierduți pentru lume, îmbracă tricouri negre și își caută evadarea din cotidian cumpărând cu tokeni de plastic bere slabă în pahare de unică folosință, că apoi să stea ore în șir în picioare să vadă de la distanță trei, patru, cinci oameni cu chitări, tobe și costume, alergând de colo-colo pe scenă.
Cu toate acestea, se poate ca ei să fi descoperit elixirul tinereții.
“Uită-te la fața mea”, spunea A.M. în primăvară, pipăindu-și pomeții. “Mi-au căzut trăsăturile, am îmbătrânit în ăștia doi ani”. La 46 de ani, cât avea înainte de primul lockdown, ea mergea la concerte cu fiecare ocazie, “și de trei ori pe lună”. Apoi a fost nevoită să își găsească alte preocupări. “Am stat practic închiși în casă; la un moment dat te saturi de filme, de citit, vrei să te miști, să te uiți în zare, ori zarea mea erau pozele de pe pereți și blocul de vizavi”, își amintește ea.
A.M. nu este singura care are sentimentul că pandemia a îmbătrânit-o prematur. Aceleași idei sunt discutate și în pauza dintre trupe la masa din curtea unui club din București, și la coadă la bere la un festival de proporții din Bulgaria, cu public matur, venit să sărbătorească 50 de ani de heavy metal alături de Judas Priest.
“Și acum zece ani când i-am văzut, au rupt”, se pregătește de concert R., venit cu motorul și cazat cu tot confortul la o vilă din zonă. “Încă mai poate Tataie”, spune el cu afecțiune, referindu-se la Rob Halford, inima trupei iconice Judas Priest, născut în 1951. R. are și el spre 40 de ani și și-a luat o bere mai bună de la standul cu specialități.
Pentru că majoritatea participanților sunt bine trecuți de 40 și chiar de 50 de ani, organizatorii au permis aici accesul cu scaune pliante și au luat în calcul prezența copiilor și adolescenților veniți cu părinții, punându-le la dispoziție o zonă special amenajată cu jocuri și animatori și pufuri pentru relaxare dotate cu prize, pentru tinerii care nu pot lăsa telefonul din mână.
Pentru cei care nu sunt obișnuiți ai concertelor de acest gen, este suficient să privească fotografiile oficiale ale oricărui astfel de eveniment: în primul rând din fața scenei, la gard, sunt și câțiva adolescenți și tineri, dar majoritatea publicului înghesuit acolo este formată din veterani cu părul grizonant sau alb, bărbați și femei fără vârstă, care știu versurile, ridică brațele către scenă în momentele importante și care trăiesc complet experiența.
Un studiu comandat de celebra companie organizatoare de evenimente O2 și condus în cadrul Goldsmith University sub coordonarea lui Patrick Fagan, a ajuns în 2018 la două concluzii: doar 20 de minute de prezență la un spectacol poate crește starea de bine percepută cu 21%, iar cei care merg de obicei la concerte live trăiesc mai mult cu 9 ani decât cei care nu au acest hobby. Având în vedere că nu este un studiu independent, concluziile trebuie luate cu un dram de sare, dar cert este că starea de bine este direct influențată de participarea la evenimente culturale cu public mare.
Potrivit presei locale, care citează comunicatul oficial al organizatorilor, festivalul Midalidare Rock din Bulgaria, unde au cantat Avantasia, Running Wild, Within Temptation și Judas Priest, a adunat 30000 de oameni în cele patru zile. În 2019, înainte de pandemie, Rockstadt Extreme Fest de la Râșnov a raportat prezența a 28000 de persoane. Evenimentul este în pregătire pentru august 2022, iar organizatorii, care au contractat în acest an 55 de trupe, printre care nume ca: Overkill, Lamb of God, Behemoth, Razor, Kreator, se așteaptă la și mai mulți participanți. Abundența concertelor continuă cu Posada Rock, apoi cu alte evenimente mai mici, până când armata de Peter Pani și Wendy în tricouri negre, scăpați de restricții pandemice, headbanging sau în iureșul din mosh pit, cu brațul cu mâna strânsă pumn și arătătorul și degetul mic ridicate, își iau în sfârșit doza de tinerețe fără bătrânețe.
Link la articolul despre studiul O2: