Politică Editorial

Ambasada Rusiei la București are dreptate cu privire la Goga, Vulcănescu și Gyr: Toți trei au fost fasciști

Recent am remarcat un val de indignare în presa din România și pe Facebook cu privire la un text al ministerului de externe de la Moscova, preluat de ambasada Federației Ruse la București, intitulat „Privind situația cu glorificarea nazismului, răspândirea neo-nazismului și a altor practici care contribuie la escaladarea formelor moderne de rasism, discriminare rasială, xenofobie și intoleranță asociată”.

Nu vreau să mă refer la textul în sine, care este un exercițiu clasic de propagandă și whataboutism al unui regim care se simte încolțit și care ripostează din ce în ce mai haotic și mai disperat. Vreau să mă leg de trei nume menționate în text, asociate cu fascismul: Octavian Goga, Mircea Vulcănescu și Radu Gyr.

În România primul este cunoscut ca poet, al doilea ca filosof, iar al treilea tot ca poet. În fapt, toți trei au jucat roluri importante în perioada regimurilor fascizante și fasciste din România, 1938 – 1944.

Goga a fost primul premier de extrema dreaptă din România, conducând, secondat de “patriarhul antisemitismului din România”, A.C. Cuza, un efemer guvern (a durat doar 44 de zile), impus de Regele Carol al II-lea înaintea impunerii de către monarh a regimului dictaturii regale.

În acest scurt interval, Goga și Cuza au legiferat prin decretul 169/1938 “revizuirea” cetățeniei evreilor, acordată în bloc de statul român prin Constituția din 1923 la presiunea marilor puteri după conferința de pace de la Versailles.

În urma acestui decret, un număr de 225.222 de evrei din cei circa 800.000 trăitori în România Mare la acel moment și-au pierdut cetățenia română. A fost primul act oficial antisemit adoptat de statul român, dintr-o lungă serie care aveau să pregătească Holocaustul din România, înfăptuit de regimul condus de Ion Antonescu între 6 septembrie 1940 și 23 august 1944.

De altfel, Goga a fost un mare admirator al lui Benito Mussolini, căruia i-a scris o scrisoare, ulterior publicată ca prefață la traducerea în română a cărții dictatorului italian “Statul fascist”. Goga a fost înmormântat cu zvastica pe piept, după propria-i dorință testamentară.

După cel de-al doilea război mondial, Goga a fost recuperat de regimul comunist în calitate de poet, numele său fiind dat multor străzi din România. După căderea regimului comunist în decembrie 1989, el a fost preluat de noul regim democratic. De pildă, în aprilie 2021, primarul Iașiului, Mihai Chirică, a inaugurat un bust al primului premier de extrema dreaptă al României în urbea sa. După protestele publice ce au urmat, primarul a recurs la un gest fără precedent: a montat pe bust o plăcuță pe care scria: “Din păcate, activitatea sa politică este una regretabilă pentru istoria României întrucât a fost militant fascist și antisemit”.

Textul ambasadei Rusiei îi numește pe Vulcănescu și Gyr, “criminali de război”, ceea ce a declanșat reacții de indignare, așa cum scriam mai sus. Ei au fost condamnați în temeiul decretului/lege 312/1945 de către Tribunalul Poporului, văzut ca un instrument de răfuială al regimului comunist instalat în România de către Stalin sub protecția tancurilor sovietice.

Dar ce a avut acest regim cu un filosof și un poet? Vulcănescu a fost sub-secretar de stat la ministerul de finanțe în guvernul condus de Antonescu. În această calitate el a participat la ședințele de guvern prezidate de “Conducător” și a aplicat cu exces de zel directivele acestuia de jefuire a evreilor deportați în Transnistria. Prin aceste măsuri, mulți evrei, spoliați de puținele valori pe care le aveau cu ei, nu au mai avut ce oferi la troc localnicilor pentru a supraviețui acolo. Cu alte cuvinte, Vulcănescu a contribuit la Holocaustul din România și are mâinile pătate de sânge. El a fost judecat și condamnat în 1946 de Tribunalul Poporului, murind în închisoare în 1952.

Gyr a fost unul dintre propagandiștii de frunte ai Mișcării legionare, supranumit “Poetul Arhanghelilor Verzi”, care în 1935, a pledat într-o conferință pentru “Extirparea suzeranității evreiești și a străinismului în Statul românesc” și “Arderea, cu fierul roșu, a cangrenei și a cancerului democrației infectate”.

În perioada statului național-legionar (6 septembrie 1940 – 21 ianuarie 1941), Gyr a fost director general al teatrelor, calitate în care a dispus eliminarea evreilor din profesie. El a avut un rol activ în rebeliunea legionară din ianuarie 1941, fiind condamnat ulterior la 12 ani închisoare, apoi eliberat, trimis pe front, unde a fost rănit, s-a reîntors la București unde a continuat publicistica pro-fascistă. El a făcut parte în mai 1945 din “lotul ziariștilor fasciști”, judecați și condamnați de Tribunalul Poporului. Gyr a fost condamnat din nou la 12 ani închisoare, a fost eliberat în 1956, iar în 1959 a fost condamnat din nou, de data aceasta la moarte, pentru că a scris poezia “Ridică-te Gheorghe, ridică-te Ioane”, încadrată de justiția comunistă la instigare la insurecție armată. Pedeapsa i-a fost comutată la 25 de ani muncă silnică, el fiind eliberat în urma amnistiei în 1963, după care a colaborat cu regimul comunist scriind în revista Glasul Patriei.

Cei care protestează susținând că Vulcănescu și Gyr au fost condamnați pe criterii politice în anii 1945 – 1946, omit mai multe considerente: în aceste procese au fost condamnați numeroși demnitari ai regimului în frunte cu însuși conducătorul său, Ion Antonescu, pentru fapte în mod evident criminale, adesea pentru genocid. Așa cum am arătat, Vulcănescu a contribuit activ la Holocaust, iar Gyr a fost un propagandist fascist. Să nu uităm că Tribunalul de la Nurnberg a condamnat la moarte propagandiști ai regimului nazist, Alfred Rosenberg și Julius Streicher, ambii sfârșind în ștreang. În sfârșit, ambele condamnări au fost contestate în justiție după 1989 și în ambele cazuri instanțele au pronunțat condamnări definitive prin care confirmă statutul de criminal de război al lui Vulcănescu și Gyr.

Ordonanța de urgență 31/2002 interzice (art. 12 și 13) existența în public a unor statui sau acordarea numelor unor străzi după criminali de război condamnați. Și totuși, la Cluj există de multă vreme o stradă cu numele Radu Gyr, în sectorul 1 al Capitalei există o stradă numită Mircea Vulcănescu, iar în sectorul 2 există un bust al lui Mircea Vulcănescu, în contravenție flagrantă cu prevederile legale. Primarul sectorului 2, Radu Mihaiu, s-a derobat de responsabilitate, scriind pe Facebook că numele străzilor sunt atribuite de primăria Capitalei. Cu alte cuvinte, el tolerează cu nonșalanță o ilegalitate ce se petrece de mult timp pe teritoriul sectorului pe care-l conduce, fără a sesiza autoritățile competente.

Și acum mă întorc la ce scria ambasada Rusiei la București. Textul este evident propagandistic. Din punctul meu de vedere, regimul lui Vladimir Putin este el însuși fascist. Asta însă nu diminuează cu nimic adevărul afirmației că figuri ca Goga, Vulcănescu sau Gyr au fost fasciste. Și nu e nevoie să o spună ambasada Rusiei, acest lucru se poate afla citind Raportul Comisiei Internaționale pentru Studierea Holocaustului din România, “Elie Wiesel”, document oficial al statului român.

În concluzie, degeaba se indignează unii cu privire la textele propagandistice ale Moscovei, câtă vreme nu recunosc că România a avut un rușinos trecut fascist. Și câtă vreme nu vor recunoaște onest acest trecut, România va fi vulnerabilă, cu statuile și numele de străzi după criminali de război, ca să nu mai vorbesc de apologia unor figuri ale Mișcării legionare rostite chiar de la tribuna parlamentului.

Autor

Petru Clej

Petru Clej este jurnalist freelance, care locuiește și lucrează la Londra din 1991. În prezent el este corespondent RFI România, G4Media și Anima News, după a ce a lucrat la redacția română a BBC World Service mai bine de 17 ani.
Este specializat pe problema antisemitismului, Holocaustului și rasismului și a realizat numeroase materiale pe această temă pentru BBC, RFI, Jewish Chronicle, Dilema Veche, G4Media și Anima News.
A înființat și este administratorul grupului Facebook ANTISEMITISMUL ESTE OTRAVĂ și participă activ pe mai multe grupuri dedicate combaterii antisemitismului și rasismului.

Publică un comentariu

Abonează-te
Anunță-mă când
guest
Comentarii: 2
Cele mai vechi
Cele mai noi Cele mai apreciate
Comentarii din cadrul articolului
Toate comentariile
Ion Gheorghe
Ion Gheorghe
1 an în urmă

Felicitari pentru articol.

Nicholas Waldmann
Nicholas Waldmann
1 an în urmă

Domnul Clej are perfeclta depttate.
Timpul nu spala crima.
Ceace scade din valabilitatea argumentul;ui rusiei este realiatea ca imediat dupa ww2 si Romania a pedepsit in mod viguros un mare numar de criminali de razboi ‘locali’.Renasterea partidelor de extrema dreapta SHI in fostele tari din lagarul(caci,in realiate, a fost un fel de lagar!) si deasemenea in restul Europei nu trebue sa fie atribuita ‘libertati de gandire’ ca parte a democratiei prevelente in Europa de astazi, cea ce continua sa fie in contrast cu realitatea politica a Rusiei de astazi.
Probail acest argument ar trebui evidentiat fatza de Vladimit Putin
p.s.: cum se pronunta ‘Putin’ in franceza si de fapt ce inseamana?