Cultură Editorial

Festival-Remember Monica Lovinescu – „Exilul: „o paranteză cât o existență”

Sunt destul de veche să îmi amintesc vocea inconfundabilă, în emisiunea Teze și Antiteze de la Paris, vocea exilului pe Radio Europa Liberă, ascultat pe ascuns. Vocea Monicăi Lovinescu, în anii grei, ai comunismului totalitar din România, împotriva căruia s-a ridicat cu toată ființa ei.

Mă bucur să anunț organizarea, la Craiova, pe 3-4 noiembrie, a primei ediții a unui festival dedicat ei: Remember Monica Lovinescu – Exilul- „o paranteză cât o existență”.

La Craiova, pe 3 noiembrie, și la Crușeț, în Gorj, satul natal al mamei sale, Ecateria Bălăciou-Lovinescu, pe 4 noiembrie.

Legătura tainică cu Crușetul gorjean va fi evocată, în cadrul festivalului, de scriitoarea Doina Jela, care va lansa, cu această ocazie, ediția a treia a cărții sale, dedicată relației fiică-mamă, „Această dragoste care ne leagă – Reconstituirea unui asasinat,” publicată la Editura Corint.

„Unica fiică a criticului literar Eugen Lovinescu și a profesoarei Ecaterina Bălăcioiu, Monica Lovinescu a fost la rândul ei critic literar, devenind o autoritate în materie de literatură română contemporană,” – așa o descrie Wikipedia pe Monica Lovinescu.

Centenarul nașterii sale va fi anul viitor, când organizatoarea Festivalului de la Craiova, inimoasa profesoară Mihaela Albu, dorește să o omagieze pe Monica Lovinescu într-o a doua ediție, mult mai amplă.

După 1947, anul abdicării forțate și exilului Regelui Mihai, odată cu înstăpânirea dictaturii comuniste în România, Monica Lovinescu a trăit și a activat în exil în Franța, fiind una din cele mai cunoscute voci ale postului anticomunist Radio Europa Liberă.

Angajamentul său ferm anticomunist s-a soldat, în 1977, cu un atentat asupra vieții sale, la ordinul lui Ceaușescu, și cu campanii vitriolante de calomniere în presa românească, conduse de revista Saptămâna și de publicistul Corneliu Vadim Tudor, printre alții.

După Revoluție, Monica Lovinescu ales să rămână în continuare în Franța, alături de soțul său, Virgil Ierunca. Rămășițele lor pământești au fost repatriate în 2008, fiind întâmpinate cu onoruri militare. Președintele Traian Băsescu a decorat-o atunci post-mortem cu Ordinul Național Steaua României în grad de Mare Ofițer.

Printre participanții la festivalul Remember Monica Lovinescu de la Craiova se numără prozatoarea și realizatoarea TV Daniela Zeca Buzura, care va evoca vocea ei la microfon, și publicista și jurnalista Marina Dumitrescu, a cărei intervenție se va axa pe corespondența oralitate/scriere în viața și cariera Monicăi Lovinescu.

Simpozionul de la Craiova va fi urmat, pe 4 noiembrie, de o zi de festival desfășurată la Crușeț, satul din Gorj al mamei sale, unde unii localnici încă evocă amintirea acesteia.

Salut această inițiativă și urez succes organizatoarei festivalului, distinsa profesoară craioveană Mihaela Albu – a cărei întreprindere este demnă de toată lauda, fiind aproape un „one-woman show”, domnia sa reușind să strângă laolaltă nume de prestigiu pentru cultura română contemporană.

Inutil să spun cât de importantă este o asemenea evocare și readucere „acasă”, în prezent a unor personalități ale exilului românesc, precum Monica Lovinescu, nu doar pentru noi, cei care am trait pe viu vremurile grêle ale dictaturii comuniste, cât mai ales pentru cei tineri, care trebuie să știe și să nu uite cât de importantă este libertatea lor, câștigată cu greu, acum 33 de ani, cu prețul sângelui atât de multor tineri.

Autor

Roxana Dascălu

Redactor-șef Santinela
Roxana Dascălu are o experiență de un deceniu la agenția internațională de presă Reuters, cu reportaje despre tranziția de la comunism la o societate democratică, cu economie de piață, a României și țărilor din Estul Europei. A colaborat și cu Economist Intelligence Unit și Oxford Business Group. În prezent, este stabilită în sudul Franței, și continuă să publice în presa română articole despre cultură și viața politică din Hexagon și nu numai.

Publică un comentariu

Abonează-te
Anunță-mă când
guest
Comentarii: 0
Comentarii din cadrul articolului
Toate comentariile