Politică Editorial

Conferință internațională la București despre impactul geopolitic al războiului ruso-ucrainean, de la Marea Neagră la Oceanul Arctic

Săptămâna aceasta Bucureștiul va fi gazda unei conferințe internaționale de ținută, cu participarea a peste 40 de profesori universitari, experți și cercetători de la institute și universități de prestigiu din lume, pe tema: “Provocări geopolitice ale războiului ruso-ucrainean, de la Marea Neagră la Oceanul Arctic”.

Conferința este organizată de Centrul român de studii ruse, pe perioada 3-5 noiembrie, și este parte a unui proiect desfășurat de Universitatea București, în parteneriat cu Institutul Fridtjof Nansen din Norvegia.

De altfel, la deschiderea conferinței va participa și ambasadoarea Norvegiei la București.

Pe parcursul celor 3 zile de intervenții și dezbateri desfășurate la Facultatea de Drept a Universității București, vor fi abordate teme precum impactul războiului ruso-ucrainean asupra ordinii de securitate internațională, propagandă, „stiri” și adevăr în contextul războiului de la granița noastră, sfidări pentru arhitectura de securitate din zona Baltică și Arctică, sfidări geopolitice în zona Mării Negre, implicațiile războiului pentru Republica Moldova, sau impactul economic al războiului ruso-ucrainean.

Centrul român de studii ruse (CRSR) a fost creat cu doi ani în urmă, în cadrul Universității București, fiind primul cu acest profil din România.

Condus de Mihai Razvan Ungureanu, CRSR a fost înfiinţat în scopul cercetării geopoliticii Rusiei în Europa de Est, mai ales în regiunea Mării Negre, în contextul agresiunii crescânde a acestui stat din ultimii ani, pe mai multe paliere: politic, economic, social media, militar.

La conferința de săptămâna aceasta, care se va desfășura în format hibrid, și-au anunțat participarea universistari și cercetători, experți în domeniu din Marea Britanie, Ucraina, România, Germania, Estonia, Finlanda, Georgia, Norvegia, Turcia, Israel, Armenia şi Austria.

Conferinţa este parte a proiectului “Cercetare interdisciplinară a geopoliticii Rusiei în Marea Neagră şi Oceanul Arctic”, finanţat prin mecanismul SEE (Spatiul Economic European), 2014-2021.

Santinela.net este partener media la acest eveniment.

Autor

Roxana Dascălu

Redactor-șef Santinela
Roxana Dascălu are o experiență de un deceniu la agenția internațională de presă Reuters, cu reportaje despre tranziția de la comunism la o societate democratică, cu economie de piață, a României și țărilor din Estul Europei. A colaborat și cu Economist Intelligence Unit și Oxford Business Group. În prezent, este stabilită în sudul Franței, și continuă să publice în presa română articole despre cultură și viața politică din Hexagon și nu numai.

Publică un comentariu

Abonează-te
Anunță-mă când
guest
Comentarii: 0
Comentarii din cadrul articolului
Toate comentariile