Politică Editorial

S-a decis: oina, nu Europa

Faptul că parlamentarii români, în lipsă de altceva mai bun de făcut, votează aberații, nu e nou. Săptămâna asta, de exemplu, deputații au decis că oina este sportul național al României și au instituit Ziua națională a Oinei. Din expunerea de motive nu rezultă de ce a fost aleasă oina și nu mai popularele berbunca, leapșa pe ouate, țintarul sau bambiliciul (posibil că se pregătesc alte legi, urmează an electoral). Niște pricinoși atrag atenția că originea cuvântului oină ar putea fi în turcescul „oyna!”, care înseamnă „joacă!”, sau „oyun” – „joc”.

Inițiatorii proiectului de lege, 23 senatori PSD, știu precis că oina este „singurul sport național românesc, născut (în anul 1364 fix) la sat și posibil să moară la oraș!”. Mă rog, unii ar zice că e mai degrabă un joc sportiv decât un sport, dar să nu cerem prea multe finețuri aleșilor noștri. Din textul legii rezultă că autoritățile administrației publice centrale și locale vor putea acorda sprijin material pentru organizarea de diverse paranghelii dedicate acestei zile.

În principiu, chestia asta ar putea fi ca tratarea reumatismului cu apă de băut: nu face rău, dar nici bine. Asta, dacă nu ținem cont că adoptarea unor asemenea inepții se face în timpul de lucru al parlamentarilor și al funcționarilor plătiți din banii noștri. Care, altminteri, n-au timp să discute legi pentru a căror absență plătim amenzi la CEDO sau pierdem bani din PNRR.

Mai interesantă este data aleasă pentru celebrarea Zilei naționale a Oinei: 9 mai, alta nu s-a găsit. Știți, în toată Uniunea Europeană, la 9 Mai este sărbătorită Ziua Europei, ziua Declarației Schuman. Numai la noi nu este sărbătoare legală. Ei bine, de-acum înainte, va fi! Numai că nu va fi despre Europa, ci despre ceva care ne extrage din Europa – un joc practicat (vorba vine) numai la noi. Un subtil mesaj de „integrare” europeană.

Acest mesaj implicit a fost votat în camera decizională cu o largă majoritate: 222 voturi „pentru”, 45 de abțineri, 10 „contra”; s-au abținut deputații USR, au avut curajul să spună „nu” cei de la Forța Dreptei si REPER. Aștept cu interes decizia Președintelui, care ar putea retrimite legea în Parlament, cu rugămintea de a adăuga pe lista sporturilor naționale golful care, nu-i așa, este tot despre lovirea unei mingi cu un băț.

Autor

Mircea Kivu

Publică un comentariu

Abonează-te
Anunță-mă când
guest
Comentarii: 0
Comentarii din cadrul articolului
Toate comentariile