Economie Tehnologie Lifestyle

Jocul de-a cumpărăturile – ascensiunea Temu

Temu
shopping ecommerce gamification

Acest articol este disponibil și în English (Engleză)

 

 

Lupta pentru piața de e-commerce trece la nivelul următor

 

Dintr-una în alta, dând click pe vreo reclamă, m-am trezit că am devenit utilizator Temu, o nouă alternativă chinezească la Amazon sau Emag, pe lângă mai vechea Alibaba.

Ce e diferit însă la acest magazin online Temu e însă faptul că experiența de shopping online aduce mai degrabă cu jocurile video, se simte un „gamification of shopping”. În timp ce stai pe pagină apar animații cu discounturi suplimentare, sau vreun joc de ruletă la care câștigi un cupon, etc. De asemenea, magazinul pune presiune pe consumator să acționeze rapid, discounturile fiind temporare.

 

E clar că Temu știe să apese pe butoanele consumatorilor, având în spate și tehnologia necesară pentru a vedea la ce te-ai uitat, ce nu ai cumpărat și acționează pentru a forța decizia (poate produsul e mai ieftin la alții – hai să venim cu o nouă ofertă de reducere la obiectul respectiv!)  Lăsând cumpărăturile în coș de mai multe săptămâni, fără să finalizez comanda, am început să primesc tot felul de discounturi surpriză, și mai multe mesaje cu „click pe imagine” să vezi ce-ai câștigat, etc. Primesc zilnic mailuri cu subiecte precum “Congratulations! I am so happy for you!” sau EXTRA DISCOUNT OFFER – You have been picked by the butterflies! – o animație cu fluturi care iti aduce un discount surpriză. OK, e clar că aceste lucruri sunt la un nivel destul de naiv, par că se adreseaza copiiilor, dar rezultatele companiei sunt spectaculoase.

Temu - cuponTemu   

In mai puțin de doi ani, Temu a ajuns la 75 milioane de utilizatori în Uniunea Europeană și 77 milioane de utilizatori în SUA. Luna trecută, PDD Holdings, compania mamă a Pinduoduo și Temu, a raportat că veniturile sale anuale aproape s-au dublat în 2023, în timp ce veniturile Alibaba și JD au crescut cu mai puțin de 10%, conform New York Times. Competitorii, chiar liderii de piață, sunt îngrijorați. Fondatorul gigantului chinez de e-commerce Alibaba, Jack Ma, a trimis un memo către toți angajații, cerându-le să se adapteze.

 

Per ansamblu, Temu este un pericol pentru toți retailerii care s-au obișnuit să își domine piețele, s-au culcat pe o ureche și și-au neglijat relațiile cu clienții. Prețurile de pe Temu sunt foarte atractive, produsele sunt un mix calitativ, unele proaste, altele OK – însă e interesant și sistemul de customer service, unul foarte prietenos cu consumatorii. În primul rând, am descoperit că dacă transportul întârzie peste o anumită dată primești un credit de 25 de lei. Retururile sunt foarte facile, fără rezistență din partea companiei. Dimpotrivă, am vrut să dau un review de o stea la un furtun de gradină (am comandat unul de 15m și mi-au dat unul de 15ft) – și imediat am primit un mesaj, dacă nu vreau cumva să returnez produsul. Am dat OK și am primit o etichetă pre-plătită DHL. Iar furtunul de 30-40 de lei sigur nu merita un transport DHL…

 

În alta ordine de idei Temu este și un nou canal comercial care stimulează exporturile de bunuri produse în China, a cărei economie se află încă în dificultate după pandemie. Consumatorii se bucură, firmele de curierat de asemenea, însă de notat este faptul că prin aceste magazine online China reușește să intre pe canalele de comerț cu valoare adăugată mare.

 

Asta îmi aduce aminte de un afacerist englez care îmi explica pe vremuri de ce comerțul cu China nu e o problemă pentru Vest – “Vezi ciocanul asta de la Tesco? Costă 7 lire. Însă fabrica din China a primit 70 de pence pe el (0.70 lire). Grosul, 6.30 lire, e făcut de ceilalți de pe lanț, firme britanice – importatorul, distribuitorul, iar majoritatea banilor merg chiar la Tesco.”

 

Ei bine, acum chinezii s-au prins că nu te îmbogățești din producție ci din comerț iar prin magazinele cu acces direct la europeni și americani pariază că vor câștiga mai mult, chiar dacă produsele sunt foarte ieftine – marja dintre cele 0.70 lire și 7 lire e mare, până la urmă ei pot să vândă ciocanul ăla și cu 2 lire și să câștige de trei ori mai mulți bani decât până acum.

 

Un aspect deloc de neglijat e însă pericolul prezentat de strategia agresivă de „gamification” a companiei chineze – transformarea cumpărăturilor într-o joacă, sau chiar gambling face să fie destul de probabil că o să avem în curând oameni care sunt dependenți de shopping-ul în stil Temu.

 

O altă problemă cu expansiunea fulminantă a Temu in Occident (aplicatia de abia s-a lansat în SUA în 2022 și în Europa în 2023) este, precum in cazul Tik Tok, securitatea datelor. Conform Politico, practicile obscure de confidențialitate și de securitate cibernetică ale aplicației, suspendarea aplicației surori chinezești din cauza unui malware și potențialul acces al Beijingului la datele Temu au stârnit neliniște în rândul experților în securitate cibernetică și confidențialitate.

Autor

Alexandru Alexe

Alexandru S. Alexe este specialist în comunicare, cu experiență în presa internațională și română.
A fost reporter Associated Press în Romania și SUA între 2000 și 2007. Din 2008 este consultant de PR, lucrând pentru clienți din SUA, UK, Suedia, Israel și Norvegia.
A studiat statistică la ASE între 1990 și 1994, apoi a studiat în SUA, obținând un Master în Științe (Interdisciplinar - Economie, Științe Politice și Jurnalism) la Universitatea Texas din Tyler în 1997, unde a lucrat pentru ziarul The Patriot al universității și la centrul multimedia. A făcut studii postuniversitare la Universitatea Texasului de Nord în Științe Politice, specializarea Relații Internaționale (1997-1998), unde a și lucrat ca asistent universitar și asistent cercetător la departamentul de științe politice.
Este colaborator la Santinela.

Publică un comentariu

Abonează-te
Anunță-mă când
guest
Comentarii: 0
Comentarii din cadrul articolului
Toate comentariile