USAID, între America lui JFK și cea a lui Trump, și despre România
Am lucrat în comunicare cu presa la USAID înainte de 9 septembrie, nine eleven, atacul devastator asupra turnurilor gemene din NY. Când România încă visa la integrarea în democrațiile europene și NATO.
Prin intermediul USAID, America furniza ajutoare umanitare pentru lumea în curs de dezvoltare și finanța programe pro democrație, stat de drept și economie de piață.
Despre asta vorbim. Trump vrea să taie acum ajutoarele externe, în loc să modifice azimuturile, acolo unde este necesar un ajutor.
Cei mai tineri nu știu, dar la București existau un Centru Cultural American și o bibliotecă americană în anii 70 și 80, înainte de căderea comunismului. O oază de lumină în întuneric.
Prin USAID, apoi, au fost finanțate programe de dezvoltare a democrației și statului de drept și a economiei libere, de piață. Un mare sprijin a venit pentru finanțarea programelor de sănătate, sociale și de dezvoltare a sectorului privat din economie.
Campania actuală de denigrare a activității USAID oglindește un spirit contrar deschiderii Americii spre exterior și criza democrației occidentale, nu doar a celei americane, alunecarea spre societăți autoritare și iliberale în America și Europa.
În România, vocile critice provin fie din tabăra celor care au acuzat “agenturile” occidentale în perioada Ceaușistă și post Ceaușescu, ori chiar din partea unor beneficiari ai finanțărilor USAID.
Cum este cazul unui controversat candidat la președinție din anul trecut, care stârnește acum valuri, încercând să urce în barca lui Trump și să ducă România aiurea, în afara garanțiilor apartenenței la NATO și UE.
Probabil ca se stie prea putin ce a insemnat USAID pentru Romania. Este asa usor sa te informez , sa accesezi pagina lor de web si sa constati ce finanteaza, unde finanteaza, care sunt beneficiarii directi si indirecti…numai sa vrei sa sti, sa analizezi, sa gandesti si sa tragi concluzii informat fiind. Nu mi-as fi imaginat ca voi ajunge sa aud atitea ineptii legate de Soros, USAID, Fullbright, in special de la persoane care nu au avut nimic in comun cu programele finantate dar care, indirect, sunt beneficiarii acestora. Trist, foarte trist.