Economie Pastila de insomnie

„Factura băieți deștepți”

© Pixabay, ID 6934763

Acest articol este disponibil și în English (Engleză)

Pastila „Factura băieți deștepți”

O înghit foarte greu, e gigantică, o vomit. E de cinci-șapte ori mai mare la gaze și electricitate decât a fost cu două luni în urmă.
E mai mare decât la nemți sau austrieci, care nu au resursele noastre naturale. Deh, ei nu au nici “băieți deștepți », noi avem și-i lăsăm să-și facă milioane de euro peste noapte.
Nemții și austriecii au în schimb procurori, judecători, arbitrii corecți ai concurenței, care ar bloca rapid orice piață de spot unde, pe strigare, se rostogolesc prețurile la energie și cresc pe hârtii ca bulgării de zăpadă, hârtii pe care noi suntem obligați să le transformăm în cash, din munca noastră. Hoție pe față!
De fapt, în Germania nici nu există piață de spot pentru energie, iar în majoritatea țărilor europene pe piața de spot se tranzacționează între 5-15 % din energie, sub atenta supraveghere a Consiliului Concurenței.
La noi, pe piața de spot se tranzacționează peste 60% din energie, fără supraveghere.
Nu mai avem nici procurori independenți, nu avem nici un Consiliu al Concurenței eficient, iar funcționarii de la ANRE există doar pentru a-și încasa salariile de mii de euro.
Trai pe vătrai pentru speculatori, care pot umfla în voie prețurile.

Pastila asta NU o pot înghiți!

Autor

Ondine Gherguț

Ondine Gherguț este jurnalist de investigație din anul 1990. A publicat în Dreptatea (1990), Cotidianul (1991-1998), Evenimentul Zilei (1998-2005). Colaborator la Radio Total și Radio BBC (1991-2005), realizator la Realitatea TV (2005) și editor la jurnalul Averea (actualmente Click!, 2006). Din 2006 până în 2017 a fost senior editor la România Liberă, apoi colaborator la Revista 22 și Nașul TV.

Ondine Gherguț este cunoscută ca militantă pentru independența justiției din România. A fost invitată la emisiuni la TVR, B1TV și Realitatea TV ca analist politic și specialist în justiție.

Ondine Gherguț a fost premiată de Departamentul de Stat al SUA. În aprilie 2014, la Ambasada SUA la București, în cadrul ceremoniei de premiere a Femeilor curajoase (International Women of Courage), Duane Butcher, însărcinatul cu afaceri al SUA, a spus: „Ondine Gherguț este un reporter de investigație excepțional care a demascat rețele infracționale din politică şi serviciile de informații. (…) La începutul anilor ‘90, ea a dezvăluit implicarea Ministerului Afacerilor Interne în mineriadele din Piața Universității. Într-o anchetă desfăşurată în perioada 2000-2004, Ondine Gherguț a demascat ofițeri ai fostei Securități care lucrau pentru SRI şi furaseră petrol de la rafinăriile de stat. În perioada referendumului pentru demiterea preşedintelui din 2012, anchetele sale au dezvăluit că s-au trimis la Curtea Constituțională documente contradictorii cu privire la numărul de alegători eligibili”.

Publică un comentariu

Abonează-te
Anunță-mă când
guest
Comentarii: 0
Comentarii din cadrul articolului
Toate comentariile